Handelingen

Amsterdam, Wittenburgergracht 5 - Anna (De Pool)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Anna (De Pool)
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Wittenburgergracht 5
Postcode: 1018MT
Sonneveld-Index: 04922
Jaar ingebruikname: 1900
Architect: Bekkers, P.J.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

De Sint-Annakerk, bijnaam De Pool, was een Rooms-Katholieke parochiekerk aan de Wittenburgergracht op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam, gesitueerd dichtbij de hervormde Oosterkerk. Het neogotische kerkgebouw heeft bestaan van 1899 tot 1978. De beide genoemde kerkgebouwen bepaalden het stadsbeeld van de Oostelijke Eilanden. In 1720 werd de Rooms-Katholieke schuilkerk Sint-Anna gevestigd in het voormalige wijnpakhuis van de koopman Ambrozius de Pool aan de huidige Prins Hendrikkade. Zij kreeg de bijnaam "De Pool". Deze naam ging in 1900 over op de wel goed zichtbare Sint-Annakerk. De kerk was ontworpen door P.J. Bekkers, leerling van dr. P.J.H. Cuypers, en was gebouwd in neogotische stijl, geïnspireerd op de vroege gotiek. Het interieur was geheel in schoonmetselwerk uitgevoerd. De kerk werd in 1970 gesloten en in het najaar van 1978 gesloopt.

Architectonisch was dit kerkgebouw - een driebeukige hallenkerk met dwarsschip en dakruiter op de kruising, maar zonder fronttoren - vooral goed vergelijkbaar met de voormalige R.K. H. Hart van Jezus in Haarlem, ook van architect P.J. Bekkers. Nog wel aanwezig zijn de mooie ingangspoort aan de Wittenburgergracht naar deze, destijds inpandig gesitueerde, kerk, een restant van de achterste schiptravee en een restant van een Lourdesgrot.

Externe links

Orgel

Het orgel van de kerk dat in 1916 door Adema werd gebouwd met gebruikmaking van ouder materiaal uit de schuilkerk De Pool, werd in 1970 overgebracht naar de Sint-Vincentiuskerk in Volendam.

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.