Handelingen

Amsterdam, Zeedijk 2 - Oudezijds- of St. Olofskapel: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(diversen)
(- cat)
 
Regel 2: Regel 2:
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:Rijksmonument]]
 
[[Categorie:Rijksmonument]]
[[Categorie:NHkap]]
 
 
[[Categorie:Amsterdam]]
 
[[Categorie:Amsterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Amsterdam]]
 
[[Categorie:Gemeente Amsterdam]]

Huidige versie van 19 jul 2019 om 18:13


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oudezijds- of St. Olofskapel
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Zeedijk 2
Postcode: 1012AX
Inventarisatienummer: 00226
Jaar ingebruikname: 1498
Architect:
Huidige bestemming: partycentrum
Monument status: Rijksmonument 6541

Geschiedenis

Dit is het op één na oudste (na de Oude Kerk) nog bestaand religieus gebouw in Amsterdam, met een zeer uitgebreide historie. Buiten gebruik als Hervormde kerk in 1912. Kerkmeubilair en orgel zijn kort daarna verwijderd. Hierna in gebruik voor diverse doeleinden, maar ook in verder verval. Door brand zwaar beschadigd in 1966, toen de houten overkapping geheel werd verwoest. Hierna is dit historische gebouw nog enkele decennia lang bedreigd met sloop.

Alsnog restauratie, inclusief reconstructie van de oude overkapping, eind jaren 1980 tot 1992.

Eind 1992 is, als bekroning van deze restauratie, een mooi, gereconstrueerd, torentje op het dak van deze kapel geplaatst. Dit voormalige kerkgebouw hoort nu bij het NH Hotel Barbizon Palace, aan de Prins Hendrikkade, en is vanuit dit hotel bereikbaar, via trappen/lift en een korte tunnel onder de Zeedijk door. Sinds deze restauratie is dit historische gebouw voornamelijk in gebruik als congres- en partyruimte van dit hotel, voor particulier georganiseerde lezingen en festiviteiten (en dus zelden tot niet voor openbare culturele activiteiten).

De enige manier om in deze St. Olofskapel te komen is via de hoofdingang van het hotel Barbizon Palace, waarbinnen rechts een trap af naar de kelder, en via een tunneltje onder de Zeedijk door weer een trap naar boven.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Driebeukige hallenvormige KAPEL met onregelmatig, nagenoeg vierkant grondvlak, ontstaan door geleidelijke uitbreiding van een vijftiende-eeuwse kern in het zuidwestelijk deel. Uiteindelijke vorm in gothiserende trant 1645. Aan de Nieuwebrugsteeg drie topgevels met hoge vensters, de meest westelijke nog middeleeuws en twee gelijke portalen, die echter 1620 en 1671 zijn gedateerd; aan de Zeedijk twee dergelijke topgevels, een klassicistisch portaal (XVIIa, in 1645 hierheen overgebracht) en ""pothuizen"".

Inwendig: vier gothiserende pijlers; kappen voor een belangrijk deel middeleeuws (tijdens restauratie gereconstrueerd).

Links

Afbeeldingen