Handelingen

Apeldoorn, Jachtlaan 189 - Victorkerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Apeldoorn, Jachtlaan 189 - Sint Victor)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Victor
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Jachtlaan 187-191
Postcode: 7336AA
Inventarisatienummer: 10927
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Valk, H.W. en G.H.F.
Huidige bestemming: Hersteld Hervormde Victorkerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als R.K. St. Victorkerk. Uiterst belangrijke wederopbouwkerk. Buiten regulier gebruik als R.K. kerk in 2013. Aangekocht door de Hersteld Hervormde Gemeente in 2015. Daarna verbouwd. In april 2017 is deze kerk in gebruik genomen als Hersteld Hervormde Victorkerk (dus zonder "St.").

In 1955 gebouwd door architect H.W. Valk en zijn zoon G.H.F. Valk. Naast deze kerk staat het politiesteunpunt Apeldoorn-West. Heel weinigen weten dat dit politiesteunpunt een voormalige kerk is. Dit gebouw is op 27 juni 1939 in gebruik genomen als garnizoenskerk. Het was mobilisatietijd en Apeldoorn had als garnizoensplaats veel militairen. Het altaar kwam uit de kapel van het gesloten seminarie van Culemborg. Ook het klokje was een geschenk uit Culemborg. Na de oorlog is de garnizoenskerk de noodkerk geworden voor de nieuw gevormde St. Victorparochie. En toen de definitieve kerk klaar was, werd de Garnizoenskerk politiesteunpunt. Na de viering van het 60-jarige jubileum van de Sint Victor-parochie aan de Jachtlaan is een inloopkapel gemaakt. De kerk is buiten gebruik gesteld op 7 juni 2013.

Na enige aarzeling heeft het bestuur van de R.K. Emmaüsparochie, bij de sluiting in 2013 van de St. Victorkerk, ingestemd met een tijdelijke openstelling van de Inloopkapel. Het is steeds duidelijk geweest dat bij verkoop, ook voor de Inloopkapel, het doek zou vallen. In 2015 ging bij de Sint Victorkerk de laatste deur dicht. De deur van de Inloopkapel was na 22 juni 2015 niet meer open voor een kort bezinnings- of gebedsmoment.

De openstelling van de Inloopkapel is vanaf het begin, op 13 oktober 2002, tot nu toe mogelijk geweest door de geweldige inzet van de buurman van de Victor, de heer Pas. Hij heeft met een grote trouw iedere morgens de deur open gedaan en ’s avonds weer gesloten. Uit zijn verhalen blijkt dat hij geregeld mensen heeft opgevangen die steun zochten in het Godshuis. Volgens hem waren het mensen van heel verschillend pluimage.

  • (Bron: Website parochie)
  • 2015 In de maand juni 2015 is bij de notaris de akte ondertekend, waarmee de verkoop van de St. Victorkerk een feit is. De bisschop heeft ingestemd met de verkoop en heeft het decreet, waarmee de St. Victorkerk ook kerkrechtelijk aan de eredienst is onttrokken, ondertekend.
  • Architectonisch is de St. Victorkerk vergelijkbaar met de St. Jacobuskerk in Utrecht (Zuilen).
  • Volgens een bericht van 7 november 2015 (in De Stentor) heeft de Hersteld Hervormde gemeente de vm. R.K. Sint Victorkerk aangekocht. In dit kerkgebouw, dat nu Victorkerk (zonder Sint) wordt genoemd, vinden verbouwingswerkzaamheden plaats.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur