Handelingen

Apeldoorn, Marconistraat 29 - Hubertus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 16 aug 2022 om 12:23
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hubertus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Marconistraat 29
Postcode: 7316KA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Koldewey, H.M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Modern kerkgebouw. Karakteristieke Koldewey kerk, en dus interessant..

In de wijk Kerschoten is in 1959 een noodkerk gebouwd voor de Sint Hubertusparochie. Door de week werd het gebouw gebruikt door een peuterschool. De noodkerk is in 1968 gesloten en afgebroken. Toen was de nieuwe R.K. Sint Hubertuskerk klaar.

De kerk stond aan de Marconistraat en was een ontwerp van architect H.M. Koldewey. Ongeveer eind jaren 1990 werd bekend, dat de kerk afgebroken zou worden om plaats te maken voor een omvangrijk nieuwbouwproject in de wijk. In dat nieuwbouwproject zou ook ook ruimte zijn voor een nieuwe, maar kleinere, Sint Hubertuskerk met 250 zitplaatsen. Zelfs de Interdiocesane Commissie Geldwerving 2008 maakte voorjaar 2008 melding van dit plan. Zomer 2008 werd bekend dat het nieuwbouwproject in de wijk wel zou doorgaan. Maar er is geen kerkruimte in gekomen. In de Sint Hubertuskerk is op 1 februari 2009 de laatste kerkdienst gehouden. De parochianen sluiten zich aan bij omliggende parochies. (60-08)

Volgens een artikel in krant De Stentor op 6 juni 2008 zal een eerder geplande nieuwe kerk(zaal), van Thomas Rau Architecten, binnen een multifunctioneel complex, toch niet worden gebouwd. De laatste viering in de kerk werd, aldus dat artikel, op 1 februari 2009 gehouden, waarna de kerk is gesloopt. Parochianen zijn thans aangewezen op de Mariakerk in Apeldoorn.

Afbeeldingen