Handelingen

Apeldoorn, Professor Röntgenstraat 9 - Evangelisch-Lutherse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2022 om 11:09 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Evangelisch-Lutherse Kerk
Genootschap: PKN Evangelisch-Lutherse gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Professor Röntgenstraat 9
Postcode: 7311AM
Jaar ingebruikname: 1897
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Aardige kleine neogotische kerk met toren.

Was vroeger Parkweg. Gesticht in 1925 als filiaalgemeente, 1930 zelfstandig.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 23 januari 2007.

De evangelisch-lutherse gemeente van Apeldoorn blijft definitief zelfstandig voortbestaan, naast de protestantse gemeente die momenteel in Apeldoorn wordt gevormd. Dat meldt de kerkbode van de protestantse gemeente in wording van Apeldoorn.

In een enquête konden de leden van de lutherse gemeente kiezen uit een fusie of een federatie met de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk ter plaatse of voor een zelfstandig voortbestaan. Bijna 70 procent van de ondervraagden koos voor een zelfstandig voortbestaan naast de protestantse gemeente. Eerder had de kerkenraad van de lutherse gemeente zich hier al unaniem voor uitgesproken.

In Apeldoorn loopt op dit moment de procedure om de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk ter plaatse tot één protestantse gemeente om te vormen. Eerder al heeft de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard Eben-Haëzerkerk te kennen gegeven buiten de fusie te zullen blijven. Deze gemeente zal voortbestaan als hervormde wijkgemeente van bijzondere aard.

De gefuseerde protestantse gemeente van Apeldoorn zal straks een kleine 20.000 leden tellen. De hervormde wijkgemeente van bijzondere aard telt ongeveer 1500 leden, de lutherse gemeente ruim 200 leden.

Orgel

Het orgel is in 1981 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Jan Keijzer) te Apeldoorn. Adviseur is Dr Willem Mudde (Den Haag). De kappen en de stijlen van de kas zijn afkomstig van het vorige orgel in deze kerk (Standaart, 1917).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk - Dulciaan 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Gedekt 8' - Prestant 4' - Spitsfluit 4' - Gedekte Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Terts 1 3/5' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Octaaf 4' (transm.) - Trompet 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur



Interieur