Handelingen

Apeldoorn, Zuiderkerkplein 6 - Zuiderkerk (1932 - 2002)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 11 feb 2023 om 13:32 (Pa3ems heeft pagina Apeldoorn, Zuiderkerkplein 6 - Zuiderkerk hernoemd naar Apeldoorn, Zuiderkerkplein 6 - Zuiderkerk (1932 - 2002))
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Apeldoorn
Adres: Zuiderkerkplein 6
Postcode: 7331AB
Jaar ingebruikname: 1932
Architect: Rotshuizen, E.J.
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: Gemeentelijk Monument
Sonneveld-index: -


Geschiedenis

Grote, belangrijke kerk met toren.

Dateert uit 1932 (architect E.J. Rotshuizen). Is in 2002 gesloten. In de kerk zijn vier casco-woningen gebouwd die door de bewoners naar eigen smaak afgebouwd kunnen worden. Ook zijn in de voormalige pastorie en in de kosterswoning twee woningen gebouwd. Naast de kerk is bovendien een appartementengebouw geplaatst met tien appartementen en twee penthouses. Het geheel is 11 december 2005 in de verkoop gegaan. (54-05/55-06) Donderdag 21 september 2006 heeft de Hersteld Hervormde gemeente te Oosterwolde (Gld) aan de Grote Woldweg de nieuwe Pniëlkerk in gebruik genomen. De banken zijn afkomstig uit de gesloten GK Zuiderkerk van Apeldoorn. (57-07)

  • Staat te koop 499.500,-- k.k.

Herbestemming

De Zuiderkerk is een gemeentelijk monument en is met zijn artdeco verschijningsvorm een uniek gebouw in Apeldoorn. Oomen Architecten heeft in de kerk vier cascowoningen gerealiseerd waarbij het interieur van de kerk respectvol is benaderd en creatief met de lichttoetreding is omgegaan. De ingrepen in de monumentale gevel zijn minimaal gehouden. Zo wordt ook de oorspronkelijke entree gebruikt als gezamenlijke portiek van de vier cascowoningen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur