Handelingen

Assel, Alverschotenseweg 50 - Heilige Geest

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 10 sep 2021 om 16:00 (→‎Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Heilige Geestkapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Apeldoorn
Plaats: Assel
Adres: Alverschotenseweg 46
Postcode: 7346AL
Sonneveld-index: 11038
Jaar ingebruikname: 1941
Architect: Dongen, J.G.A. van
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Historisch en architectonisch belangrijke kapel met toren. Bij Assel staat de rooms-katholieke kapel de Heilige-Geestkapel uit 1941, waarbij een natuurbegraafplaats ligt. Natuurbegraafplaats Westerwolde ligt midden in de bossen op de Veluwe, in Assel, gemeente Hoog Soeren. Het hoort bij het gelijknamige landgoed dat eigendom is van de familie Westerwoudt. Westerwolde is de eerste natuurbegraafplaats in Nederland, maar dat is toevallig zo ontstaan. Het begon ooit als een kleine familiebegraafplaats. Nu vinden er jaarlijks vijftig begravingen plaats en liggen er inmiddels totaal 1800 graven.

De kapel is ontworpen door de Apeldoornse architect J.G.A. van Dongen en biedt plaats aan honderd mensen. Op een gedenksteen staat een Latijnse tekst die in oud-Nederlands vertaald luidt: 'Het hart vol druks, heeft piëteit in oorlogsstorm mij God gewijd, afbiddend blijder tijden keer en vreed’ge vreugde van weleer.' Nog elke zondag wordt de kapel gebruikt voor diensten voor gelovigen uit de omgeving en voor de mensen die hier hun familie en bekenden hebben begraven. Ook wordt de kapel verhuurd voor rouw- en trouwdiensten en concerten.

Klok

De luidklok in de toren is gegoten in het bouwjaar van de kerk, midden in de Tweede Wereldoorlog! De klokkenvordering was al aanstaande. De klok is toen begraven in één van de graven op het kerkhof en daardoor bewaard gebleven. Zij is daarna verkeerdom aan de luidas komen te hangen en hierdoor luidt zij vliegend in plaats van vallend. De unieke klok, er is vrijwel geen enkele klok uit deze periode bewaard gebleven, luidt zeer dynamisch en wordt nog met de hand geluid.

Orgel

Er is geen orgel aanwezig in de kerk.

In de media

  • Uit De Tijd, 12 Februari 1941.

Naar wij vernemen zal binnenkort worden begonnen met den bouw van een kleine kerk ten behoeve van de in de omgeving van radiowijk verspreid wonende Roomsch-Katholieken. Het feit, dat er tusschen Barneveld en Apeldoorn op de Veluwe in het geheel geen katholieke kerk staat, bracht voor de katholieken van radio-Kootwijk en omgeving mede, dat zij zich of naar Barneveld of naar Apeldoorn moesten begeven, beide gemeenten op een afstand van ongeveer 15 K.M. van radio-Kootwijk gelegen. De bewoners van radio-Kootwijk hebben thans zelf de handen ineengeslagen en gezamenlijk een som gelds bijeengebracht. Het terrein in de omgeving der woningen is voor den kerkbouw geschonken. Bereids is de toestemming van Z.H. Exc. den Aartsbisschop en de medewerking van de beide pastoors verkregen.

Architect is de heer J. van Dongen uit Apeldoorn. De kerk, die zal worden toegewijd aan den Heiligen Geest, zal op Apeldoorns grondgebied verrijzen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur