Handelingen

Asten, Lindestraat 1 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 2 okt 2017 om 09:13 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Asten
Plaats: Asten
Adres: Lindestraat 1
Postcode: 5721XN
Inventarisatienummer: 06981
Jaar ingebruikname: 1810
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Hervormde Kerk. Zogenaamd Lodewijkskerkje. Gebouwd in 1810 in opdracht van de toenmalige kerkvoogdij. Destijds is er voor de bouw een forse subsidie van de regering ontvangen.

In 1857 bleek de kerk in zeer slechte staat te verkeren, maar vanwege een gebrek aan financiële middelen werden plannen voor nieuwbouw uitgesteld, maar nadat in 1867 het plafond van de kerk gedeeltelijk instortte, kwamen de nieuwbouwplannen weer tevoorschijn. Ook toen ging nieuwbouw niet door en werd de kerk gerenoveerd. In 1885 werd de voorgevel gerepareerd, omdat deze te zeer in verval was geraakt.

In 1938 volgde nog een grote opknapbeurt en in 1965 werd de kerk in- en uitwendig gerestaureerd. De preekstoel stamt uit 1649 en komt zeer waarschijnlijk uit de voormalige R.K. kerk, die aan het Koningsplein heeft gestaan. De kanselbijbel dateert uit 1660 en is enkele jaren geleden gerestaureerd.

Uit de nalatenschap van Ds. Kalmijn en met de opbrengst van diverse acties door vele vrijwilligers, werd in 1980 de consistorie vernieuwd en vergroot en in 1981 kreeg de kerk de beschikking over een orgel. Vanwege de goede akoestiek werd de kerk in het verleden regelmatig gebruikt voor muziekuitvoeringen door ensembles in een kleine bezetting.

Recente geschiedenis

Buiten gebruik, en te koop, per 1 maart 2012. De Protestantse Gemeente Asten-Someren blijft het kerkje in Someren gebruiken. Op zondag 18 augustus 2013 neemt de protestantse gemeente tijdens een kerkdienst afscheid van het kerkgebouw. Voor die kerkdienst zijn ook de burgemeester Vos van Asten, de toekomstige eigenaar en de katholieke en protestantse buurgemeentes uitgenodigd. Daarna zal het interieur moeten worden verwijderd, voorzover dit niet door de nieuwe eigenaar wordt overgenomen of wordt verhuisd naar de kerk in Someren.

Orgel

Het orgel is in 1981 gebouwd door de firma N.D. Slooff (Ouderkerk aan den IJssel). Adviseur namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk is Aart van Beek (Zwolle).

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Prestant 4' bas/discant - Fluit 4' bas/discant - Quint 3' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1810
  • Gevels en Materialen: Handvormbakstenen gevels, voorgevel gepleisterd, deels gevoegd. Uitgemetselde steunberen. Nokruiter.
  • Vensters en Deuren: Vensters met ijzeren roedenverdeling, gedeeltelijk met vorktracering.
  • Dak en Bedekking: Afgewolfd zadeldak, dakruiter met klok ter bekroning van straatgevel.
  • Bijgebouwen: Giet- en smeedijzeren hekwerk. Handvormbakstenen kerkhofmuur.
  • Interieur: Eiken preekstoel ca. 1700.
  • Bijzonderheden: Eenschepig gebouw.

Externe links


In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 19 augustus 2013

De protestantse gemeente Asten-Someren heeft zondag het kerkgebouw aan de Lindestraat in Asten gesloten. Het gebouw uit 1825 is verkocht. De gemeente komt nu nog samen in Someren. Vorig jaar besloot de protestantse gemeente de kerk in Asten te verkopen. De gemeente kan onderhoud van twee kerkgebouwen financieel niet meer opbrengen

Afbeeldingen