Barneveld, Nairacstraat 24 - Rehoboth

Naam kerk: Rehoboth
Plaats: Barneveld
Adres: Nairacstraat 24
Postcode: 3771AZ
Architect: Leijsen

Geschiedenis

2.000 zitplaatsen. Aanbouw met voorgevel en toren 1998. Tot de inventaris behoort een in 1970 door de firma B. Koch & Zoon (Apeldoorn) gebouwd orgel met twee manualen en vrij pedaal, voorzien van elektro-pneumatische tractuur en kegelladen.

Orgel

Op vrijdag 25 september 2015 is in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum een nieuw orgel van Orgelmakerij Boogaard in gebruik genomen. Het orgel heeft 33 stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Onderpositief en Pedaal. Het orgel vervangt een elektro-pneumatisch instrument van de firma Bernard Koch uit 1970 dat grotendeels stond ingebouw in een nis boven de kansel. Het nieuwe Boogaard-orgel heeft een plaats gekregen op een balustrade boven een geheel nieuw liturgisch centrum. Bij de bouw van het orgel lieten de Barnevelders zich adviseren door de Orgelbouw Advies Commissie van de Vereniging van Organisten van de Gereformeerde Gemeenten. In 2011 ontving Orgelmakerij Boogaard te Rijssen de opdracht voor de bouw van het instrument dat qua klank is gebaseerd op de Nederlandse orgelbouw van omstreeks 1750. Voor het ontwerp van de orgelkast werd gebruik gemaakt van enkele klassieke stijlelementen, waaronder verguld snijwerk. De klaviatuur van het orgel is ingebouwd in de linkerzijkant.