Handelingen

Beek, O.L. Vrouwe Plein 11 - O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille (1962 - 2012)

Uit Reliwiki

Versie door Wesselink (Overleg | bijdragen) op 16 jan 2011 om 14:29 (Link toegevoegd)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Beek
Plaats : Beek
Adres : O.L. Vrouwe Plein 11
Provincie : Limburg
Jaar ingebruikname : 1962
Huidige bestemming : buiten gebruik
Naam kerk : O.L. Vrouw Wonderdadige Medaille
Architect : Koene, H.J.A.
Monument-status :

Geschiedenis

Voormalige r.-k. parochiekerk Onze Lieve Vrouw van de Wonderdadige Medaille, destijds opgericht als tweede parochiekerk van Beek. De aanleiding voor de bouw was ten eerste een toenemend aantal katholieken dat de oprichting van een nieuwe parochie nodig maakte. Ten tweede was dat de devotie ter ere van de zogenaamde Wonderdadige Medaille van Maria. Deze devotie bestond al sinds 1951, toen in de parochiekerk St. Martinus de Maria-noveen werd gebeden. Dit werd gedaan naar voorbeeld van de verering in Mariaveld, van waaruit vanaf 1949 de verering werd gepropageerd. De Medaille werd op 25 plaatsen in Limburg vereerd, waaronder Beek. In 1965 werd de kerk geconsacreerd.

Het ontwerp van de Maastrichtse architect Harry Koene is verwant aan dat van de kerk H.H. Antonius en Lodewijk, thans Emmauskerk, te Den Haag-Morgenstond van de architecten Wouters en Peutz uit 1958. Beide kerken hebben een ovaalvormig middenschip, hetgeen in feite een zeer centraliserende ruimtewerking geeft. Daarmee is het ontwerp van de Beekse kerk zeldzaam in de naoorlogse rooms-katholieke kerkbouw. De glas-in-loodramen verbeelden scènes uit het leven van Catharina Labouré, de ontvangster van de visioenen over de medaille. De ramen werden gemaakt door Jos Hermans.

De kerk staat al sedert begin 2000 leeg. November 2001 werd bekend dat voor de kerk een sloopvergunning is aangevraagd. Plannen voor sloop 2004. De kerk van Onze Lieve Vrouw van de Wonderlijke Medaille is in 2001 gesloten voor de eredienst. Sindsdien is niets mee gebeurd. Er zijn plannen om de kerk te slopen en op de vrijgekomen plaats appartementen te bouwen. Sommige partijen willen de kerk handhaven en in de kerk appartementen bouwen. (64-10)