Handelingen

Beerta, Hoofdstraat 263 - Bartholomeuskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 12 nov 2022 om 04:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bartholomeüskerk
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Oldambt
Plaats: Beerta
Adres: Hoofdstraat 263
Postcode: 9686PA
Sonneveld-index: 00648
Jaar ingebruikname: 1506
Architect:
Huidige bestemming: Kerk
Monument status: Rijksmonument 8868


Geschiedenis

Kerk uit 1506. Hervormde kerk. Vrijstaande toren uit 1806.

Enige jaren geleden is de oude Ned. Hervormde Kerk gesloten voor de eredienst. De kerk wordt nu gebruikt als kringloopwinkel van de SoW-gemeente Reiderland. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt voor het onderhoud van de andere kerken van de SoW-gemeente. Op 19 september 2003 is de kerk als 52ste overgenomen door de Stichting Oude Groninger Kerken. (50-03/52-04)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Rechthoekig kerkgebouw, blijkens stichtingssteen, in 1508 opgetrokken, inwendig in 1783 van een houten gewelfde zoldering op gesneden consoles voorzien. De kerk bevat een 17e eeuwse preekstoelkuip en klankbord; ijzeren standaard met koperen doopbekken. Aan de wand koperen blakers. Aantal 17e eeuwse zerken, o.m. voor Sebo Huninga. Orgel met twee manualen en aangehangen pedaal, in 1862 gemaakt door P. van Oeckelen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 juli 2006.

De hervormde kerk van het Groningse Beerta, niet ver van Winschoten, bestaat 500 jaar. Het jubileum wordt in september herdacht. De kerk wordt niet meer gebruikt voor erediensten. Jarenlang was in het bedehuis een permanente rommelmarkt gevestigd, zegt bouwkundige Menno Sikkink van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De stichting, waaronder inmiddels 57 kerken vallen, nam het gebouw ongeveer twee jaar geleden over van de plaatselijke kerkvoogdij. „Ze had meer kerken dan ze kon gebruiken.” De kerk was dringend toe aan een opknapbeurt. Sikkink: „Met name het pleisterwerk was ontoonbaar. Dat was jaren geleden bij een restauratie aangebracht. Vrijwilligers hebben het verwijderd en dat werd later overgenomen door een gespecialiseerd bedrijf. Nu wordt er opnieuw gepleisterd. Ook is er schilderwerk gedaan, er komen extra voorzieningen zoals een keukentje en de kapconstructie wordt aangepakt.” Volgens Sikkink verkeert de kerk nog in goede staat. „Het is een van oorsprong redelijk degelijk gebouw.” De kerk staat midden in het Oost-Groningse dorp. De kerkzaal is zo’n 25 meter lang en 9 meter breed. Het is een eenbeukige, laatgotische zaalkerk uit 1506. Het gebouw, met een vrijstaande klokkentoren uit 1806, was oorspronkelijk gewijd aan St.-Bartholoméüs. In de kerk staat een orgel van P. van Oeckelen uit 1862. De stenen gewelven werden in 1783 vervangen door een houten tongewelf. Als gevolg van de restauratie van 1961 is het interieur ingrijpend veranderd. De preekstoel is in 1625 in renaissancestijl gemaakt door Johan Berentz. Het streven is om het kerkgebouw na de restauratie weer meer te gaan gebruiken. Gedacht wordt aan tentoonstellingen en concerten en het is ook niet uit te sluiten dat er weer erediensten in de kerk zullen worden gehouden.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur