Handelingen

Berkel-Enschot, Heukelomseweg - Mariakapel

Uit Reliwiki

Versie door Petra Robben (Overleg | bijdragen) op 6 apr 2020 om 11:18 (Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Berkel-Enschot
Adres: Heukelomseweg
Postcode:
Sonneveld-index: 15312
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: rooms-katholieke Mariakapel
Monument status: geenGeschiedenis

Op 21 mei 1930 werd de kapel van O.L.Vrouw van Heukelom ingezegend, nadat ook in Berkel en Enschot kruisen waren gehuldigd en gezegend. In de Tilburgsche Courant van 22 mei 1930 staat een uitgebreid verslag van deze inzegening. Na een eerdere rede in Berkel, later Enschot, werd in Heukelom voor de derde keer een toespraak gehouden door priester P.C. de Brouwer. Hij vertelde dat er in oudere tijden op dezelfde plek een Mariakapel had gestaan. Met deze nieuwe kapel deed hij een oproep aan Onze Lieve Vrouw ter bescherming van de bevolking. De zegening werd verricht door de pastoor van Oisterwijk. ‘Hulde aan de inwoners van Heukelom die, waar het de Mariaverering betrof, steeds vooraan stonden,’ zo sprak de pastoor. Als laatste vroeg hij aan de bewoners om het beeld blijvend te eren door het plaatsen van bloemen, bloemen uit eigen tuin.

Na de inzegening in 1930 was het gebruik om de uit Heukelom afkomstige missionarissen wanneer zij thuiskwamen bij de kapel te verwelkomen. Lange tijd droegen Heukelomse meisjes tijdens de Mariaprocessie in Kevelaer ook een door buurtgenoten Frans van de Pas en Sjef van Esch gemaakte houten miniatuurkapel mee. Aan de achterzijde van de kapel stonden enkele Canadese populieren, in de volksmond “canadassen”genoemd. Opmerkelijk is dat deze bomen tijdens de oorlog door het oorlogsgeweld werden verwoest, terwijl de Mariakapel geen noemenswaardige schade opliep. In 1953 werd de Mariakapel opgesierd door twee lantaarns met groen kathedraalglas. Van 1963 tot 1993 maakte Heukelom deel uit van de Oisterwijkse Markusparochie. Toen deze werd opgeheven kwam Heukelom kerkelijk weer bij de Petrusparochie.

CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1930
  • Gevels en Materialen: Baksteen. Uitgemetseld kruis. In nis kalkstenen beeld van Maria met kind. Siermetselwerk langs nis.
  • Dak en Bedekking: Steil zadeldak, leien in maasdekking. Gesneden kruisen op klossen.
  • Bijgebouwen: Twee lantaarns ter weerszijden van beeldnis.
  • Bijzonderheden: De Mariakapel in Heukelom, de kruisbeelden op 't Zwaantje in Enschot en aan de Udenhoutseweg in Berkel zijn alle drie op dezelfde dag ingezegend. Zie de Tilburgsche Courant, 22 mei 1930.

Afbeeldingen