Handelingen

Bilthoven, Julianalaan 42 - Centrumkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 29 jun 2022 om 11:21


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Julianakerk of -kapel
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Bilthoven
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Bilthoven
Adres: Julianalaan 42
Postcode: 3722GP
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Reitsma, E., uitbr. Lengkeek
Huidige bestemming: Centrumkerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch belangrijk en origineel kerkgebouw, gebouwd als Gereformeerde Julianakerk, c.q. bijbehorend Wijkgebouw. De eerste steen werd gelegd op 10 juli 1927. De kerk werd gebouwd in opdracht van de Raad der Gereformeerde Kerk te De Bilt in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van architect E. Reitsma. Deze ontwierp buitengewoon belangrijke expressionistische kerken in onder meer Andijk, Kollum en Weesp.

Op 7 maart 1927 werd de vergunning aangevraagd voor het bouwen van een ‘wijkgebouw ten dienste van godsdienstoefeningen en vergaderingen met garage en rijwielberging’. In 1928 kon het gebouw in gebruik worden genomen. Het bood plaats aan 300 personen. In eerste instantie functioneerden de Julianakerk [te Bilthoven] en de Immanuelkerk [te De Bilt] onder één kerkenraad. In 1935 werd een principebesluit genomen over de verzelfstandiging van de [Gereformeerde Kerk te Bilhoven met de bijbehorende] Julianakerk. Na langdurige voorbereidingen werd de splitsing op 1 oktober 1937 een feit. Vervolgens werd het gebouw uitgebreid en zeer sterk gewijzigd. Later is de kerk op huurbasis ook in gebruik geweest als Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK), tot de fusie van de Gereformeerde en de Hervormde kerk. Overwogen werd om naast de Julianaschool een geheel nieuw kerkgebouw neer te zetten. Onder meer door de vastgoedcrisis werd besloten de bestaande Julianakerk te renoveren. Om recht te doen aan het feit dat het toch een nieuwe kerk is werd besloten die Centrumkerk te gaan noemen. De kerkenraad had als beleid geformuleerd dat de kerk een rol voor de samenleving heeft en in het centrum gevestigd moet zijn. Daar past de naam Centrumkerk bij. In de vergrote kerkzaal staat nu het orgel van de Bilthovense Noorderkerk. Om dat passend te maken is het verzonken geplaatst. Het geheel is nu multifunctioneel en kan gehuurd worden.

De Protestantse Gemeente Bilthoven is onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland, en bestaat uit de wijkgemeenten Centrumkerk en De Ark.

Afbeeldingen

Exterieur