Handelingen

Bleiswijk, Kerkstraat 4 - Dorpskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(opmaak + rmnr)
(Geschiedenis)
Regel 47: Regel 47:
  
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
Verving oudere kerk. Eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor en aan de westzijde een houten torentje op stenen onderbouw, gebouwd in 1532. Inwendig een houten tongewelf. Koorafsluiting gevormd door koorhekken, kansel en tekstborden, alles uit 1622. Doophek, herenbanken en bijzonder fraai koperwerk uit het laatste kwart van de 17de eeuw. Orgel van M. van den Brink uit 1842, in 1988 met een nieuw vrij pedaal uitgebreid.
+
De geschiedenis van de dorpskerk in Bleiswijk begint in de dertiende eeuw, waar melding wordt gemaakt van een klein rooms kerkgebouw. Na enkele restauraties, onder andere in 1334 en 1447 geeft de bisschop van Utrecht in 1532 toestemming om van de tot ruïne vervallen kerk het koor te herbouwen. Het gotische koor van het huidige kerkgebouw is het enige deel van het huidige kerkgebouw dat dateert uit die periode. In 1574 komt de kerk ter beschikking van de reformatie. In 1668 krijgt het gebouw de huidige afmetingen.
 
+
Ernstige verzakkingen als gevolg van de slappe veengrond, maken het in 1865 noodzakelijk dat de gevels en steunberen worden gerestaureerd. In 1971 heeft er opnieuw een ingrijpende restauratie plaats, waarbij onder de gemetselde fundering een betonnen fundering op 154 palen wordt aangebracht.
Zomer en najaar 2002 is de NH kerk gerestaureerd. De bonte knaagkever bleek behoorlijk te hebben huisgehouden in de kerk en herstel van die schade was nodig. Met de open dag van 14 december 2002 is de kerk weer in gebruik genomen.  
+
In 1992 wordt vastgesteld dat het houten gewelf en de spanten van het kerkgebouw, alsmede de houten torenconstructie, ernstig zijn aangetast door de bonte knaagkever. De restauratie hiervan had plaats in 2002. Met een open dag van 14 december 2002 is de kerk weer in gebruik genomen.
  
 
==Monumentomschrijving Rijksdienst==
 
==Monumentomschrijving Rijksdienst==

Versie van 28 aug 2014 om 17:34


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Hervormd
Gemeente : Lansingerland
Plaats : Bleiswijk
Adres : Kerkstraat 4
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1532
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Johannes
Architect :
Monument-status: Rijksmonument 9629
Inventarisnummer :

Geschiedenis

De geschiedenis van de dorpskerk in Bleiswijk begint in de dertiende eeuw, waar melding wordt gemaakt van een klein rooms kerkgebouw. Na enkele restauraties, onder andere in 1334 en 1447 geeft de bisschop van Utrecht in 1532 toestemming om van de tot ruïne vervallen kerk het koor te herbouwen. Het gotische koor van het huidige kerkgebouw is het enige deel van het huidige kerkgebouw dat dateert uit die periode. In 1574 komt de kerk ter beschikking van de reformatie. In 1668 krijgt het gebouw de huidige afmetingen. Ernstige verzakkingen als gevolg van de slappe veengrond, maken het in 1865 noodzakelijk dat de gevels en steunberen worden gerestaureerd. In 1971 heeft er opnieuw een ingrijpende restauratie plaats, waarbij onder de gemetselde fundering een betonnen fundering op 154 palen wordt aangebracht. In 1992 wordt vastgesteld dat het houten gewelf en de spanten van het kerkgebouw, alsmede de houten torenconstructie, ernstig zijn aangetast door de bonte knaagkever. De restauratie hiervan had plaats in 2002. Met een open dag van 14 december 2002 is de kerk weer in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Eenbeukige dorpskerk met vijfzijdig gesloten koor, eerste helft 16e eeuw. Opmerkelijk tongewelf met verhoogd middendeel, zonder trekbalken. Op het dak een houten klokkenkoepeltje. Tot de inventaris behoren: een eikehouten preekstoel, 1622, met koperen lezenaar, doopbekkenhouder en twee kaarsenarmen, een eikehouten doophek, 17e eeuw, waarop koperen lezenaar met twee armluchters, alsmede een koperen kandelaar. Achter de preekstoel twee grote tekstborden met omlijstingen, 17e eeuw, een herengestoelte met overhuiving en twee eenvoudiger herenbanken, 17e eeuw. Vier koperen kronen, 17e eeuw. Een aantal grafzerken 16e en 17e eeuw. Boven de westgevel een slank, met leien bekleed torentje, waarvan de naaldspits vernieuwd is in 1837. Orgelkas met bekronende beelden. Hierin een instrument met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1842 gemaakt door L. van den Brink en Zonen. Mechanisch torenuurwerk, Van Bergen, 1917. In dakruiter klok van S. Butendiic, 1448, diam. 45,4 cm.

Externe links

Afbeeldingen

<gallery> Bestand:1-Bleiswijk nh kerk.jpg|ansichtkaart Bestand:2-Bleiswijk toren nh kerk.jpg|ansichtkaart Afbeelding:NH kerk Bleiswijk.jpg Afbeelding:Bleiswijk N.H.Johanneskerk 1532.jpg Bestand:Bleiswijk NH kerk.jpg|kopie ansichtkaart foto:Hans Verhoef Afbeelding:Bleiswijk Herv Kerk int.jpg <gallery>