Handelingen

Bleiswijk, Kerkstraat 4 - Dorpskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(op verzoek van de prot. gemeente de naam gewijzigd)
k (Pa3ems heeft de pagina Bleiswijk, Kerkstraat 4 - Johannes hernoemd naar Bleiswijk, Kerkstraat 4 - Dorpskerk zonder een doorverwijzing achter te laten)
(geen verschil)

Versie van 28 feb 2017 om 15:50


Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Lansingerland
Plaats: Bleiswijk
Adres: Kerkstraat 4
Postcode: 2665AK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1532
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 9629

Geschiedenis

De geschiedenis van de dorpskerk in Bleiswijk begint in de dertiende eeuw, waar melding wordt gemaakt van een klein rooms kerkgebouw. Na enkele restauraties, onder andere in 1334 en 1447 geeft de bisschop van Utrecht in 1532 toestemming om van de tot ruïne vervallen kerk het koor te herbouwen. Het gotische koor van het huidige kerkgebouw is het enige deel van het huidige kerkgebouw dat dateert uit die periode. In 1574 komt de kerk ter beschikking van de reformatie. In 1668 krijgt het gebouw de huidige afmetingen. Ernstige verzakkingen als gevolg van de slappe veengrond, maken het in 1865 noodzakelijk dat de gevels en steunberen worden gerestaureerd. In 1971 heeft er opnieuw een ingrijpende restauratie plaats, waarbij onder de gemetselde fundering een betonnen fundering op 154 palen wordt aangebracht. In 1992 wordt vastgesteld dat het houten gewelf en de spanten van het kerkgebouw, alsmede de houten torenconstructie, ernstig zijn aangetast door de bonte knaagkever. De restauratie hiervan had plaats in 2002. Met een open dag van 14 december 2002 is de kerk weer in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde Kerk. Eenbeukige dorpskerk met vijfzijdig gesloten koor, eerste helft 16e eeuw. Opmerkelijk tongewelf met verhoogd middendeel, zonder trekbalken. Op het dak een houten klokkenkoepeltje. Tot de inventaris behoren: een eikehouten preekstoel, 1622, met koperen lezenaar, doopbekkenhouder en twee kaarsenarmen, een eikehouten doophek, 17e eeuw, waarop koperen lezenaar met twee armluchters, alsmede een koperen kandelaar. Achter de preekstoel twee grote tekstborden met omlijstingen, 17e eeuw, een herengestoelte met overhuiving en twee eenvoudiger herenbanken, 17e eeuw. Vier koperen kronen, 17e eeuw. Een aantal grafzerken 16e en 17e eeuw. Boven de westgevel een slank, met leien bekleed torentje, waarvan de naaldspits vernieuwd is in 1837. Orgelkas met bekronende beelden. Hierin een instrument met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1842 gemaakt door L. van den Brink en Zonen. Mechanisch torenuurwerk, Van Bergen, 1917. In dakruiter klok van S. Butendiic, 1448, diam. 45,4 cm.

Externe links

Afbeeldingen

<gallery> Bestand:1-Bleiswijk nh kerk.jpg|ansichtkaart Bestand:2-Bleiswijk toren nh kerk.jpg|ansichtkaart Afbeelding:NH kerk Bleiswijk.jpg Afbeelding:Bleiswijk N.H.Johanneskerk 1532.jpg Bestand:Bleiswijk NH kerk.jpg|kopie ansichtkaart foto:Hans Verhoef Bestand:Hervormde Kerk te Bleiswijk.jpg Afbeelding:Bleiswijk Herv Kerk int.jpg <gallery>