Handelingen

Bloemendaal, Vijverweg 14 - Radiokerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Radiokerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Bloemendaal
Plaats: Bloemendaal
Adres: Vijverweg 14
Postcode: 2061GW
Inventarisatienummer: 05163
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Kempen, H.W. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een verzorgde moderne kerk met toren. Bijnaam Vijverwegkerk.

De oude, te klein geworden Radiokerk werd in 1958 afgebroken om plaats te maken voor een nieuw en groter gebouw. Tijdens de bouw werden de diensten gehouden in de Hervormde Kerk aan het Kerkplein te Bloemendaal. De zender van Radio Bloemendaal stond zolang in de vroegere consistorie, welk gebouw bleef bestaan, terwijl de zendantenne tijdelijk werd aangepast. Zodoende konden de kerkdienst-uitzendingen gewoon doorgaan. Het achter de kerk gelegen zalencomplex zat voor een deel in het niet gesloopte deel van de oude kerk.

In 2014 is het gebouw als kerk buiten dienst gesteld. Kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Bloemendaal en Overveen werden sindsdien enige tijd gehouden in de Opstandingskerk te Haarlem. Dit in afwachting van de renovatie van de Dorpskerk te Bloemendaal, die in 2014-2015 plaatsvond. Na deze renovatie is de Opstandingskerk te Haarlem in 2015 buiten gebruik gesteld.

In het najaar van 2017 is de Radiokerk gesloopt om plaats te maken voor appartementen.

Orgel

Het orgel werd in 1961 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). In 2001 werd het door Flentrop Orgelbouw gerestaureerd. In 2014 werd het orgel ontmanteld afgevoerd naar Van den Heuvel (zie onder). In november 2014 is begonnen met de renovatie en uitbreiding van het orgel. In 2015 zal het orgel worden verplaatst naar een nieuwe bestemming in het Duitse Siegburg.

Studio

De studio van Radio Bloemendaal bevond zich tot medio 2015 op deze locatie, om toen te worden verplaatst naar een volledig nieuwe studio in de gerenoveerde Dorpskerk aan het Kerkplein te Bloemendaal.

In de media

Uit ; Orgelnieuws , november 2014

Het bekende orgel van de Vijverwegkerk (Radio Bloemendaal) werd vorig jaar aangekocht door Van den Heuvel-Orgelbouw bv. Deze heeft inmiddels een goede bestemming weten te vinden in Siegburg (D). Het orgel wordt volledig gerestaureerd en uitgebreid met een Prestant 16 op het pedaal. Tevens vinden er enige registerwisselingen plaats. Manfred Schwartz, orgeladviseur voor de Evangelische Kerken in Rheinland, is aangesteld om het project te begeleiden. De oplevering zal plaatsvinden in 2015.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur