Handelingen

Bodegraven, Dronensingel 2 - Bethelkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2024 om 07:36 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethelkerk
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Bodegraven-Reeuwijk
Plaats: Bodegraven
Adres: Dronensingel 2
Postcode: 2411GZ
ID nummer:
Jaar ingebruikname: 1996
Architect: Beijnum, A. van, Amerongen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

In de 19de en vroeg in de 20ste eeuw waren er enkele gezinnen in Bodegraven die op zondag thuis een preek lazen. Na verloop van tijd gingen ze dat samen doen. Voor de instituering in 1925 werden er godsdienstoefeningen gehouden in een pand aan de Kerkstraat, later aan de Oud Bodegraafseweg [de zgn. Rooiekoolkerk] en nog weer later aan de Willemstraat [achter de Gereformeerde Kerk]. Zomer 1925 meldt de heer P. Zaal dat hij in de nieuwe Koningsstraat twee woonhuizen laat bouwen met daar tussen een “lokaal” om kerkdiensten te houden. In dit “kerkje” bevonden zich 100 zitplaatsen. Ruim gebouwd voor de 31 leden en 59 doopleden in 1926.

De gemeente groeit langzaam. In de jaren 1950 ontstaat er ruimtegebrek in het kerklokaal. Gelukkig beschikte de gemeente al over grond aan de Stationsweg. Die werd al enkele jaren als groentetuin benut. Er wordt besloten tot nieuwbouw. En op 17 maart 1961 wordt de nieuwe kerk in gebruik genomen. Ruimte genoeg: 250 zitplaatsen. Maar het dorp Bodegraven groeit als nooit tevoren. En de gemeente groeit mee. In 1995 wordt de nieuwe kerk aan het Dronenplein in gebruik genomen.

In 1995-1996 is deze nieuwe Bethelkerk gebouwd. Interessante "refodome" zonder toren.

Orgel

Het orgel van de Gereformeerde Gemeente te Bodegraven is gebouwd in 1965 door orgelmaker Leeflang. Het orgel is afkomstig van het kerkgebouw van de Nederlandse Protestanten Bond te Hilversum. In 1995 is het instrument aangekocht door de Bodegraafse Gereformeerde Gemeente. Orgelmaker Sicco Steendam heeft het in 1996 in het nieuwe kerkgebouw geplaatst en voorzien van een nieuwe windvoorziening. (Bron:[1])

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 januari 1996.

„Iedereen die heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de nieuwe Bethelkerk in Bodegraven betrekt dat op zichzelf. De wethouder noemt het „míjn project”. Zijn ambtenaar doet datzelfde. De architect spreekt over „zíjn ontwerp”. De vele vrijwilligers die veel werk hebben verricht, spreken samen met de rest van de leden van „ónze kerk”. Met de naamgeving ”Bethel” worden al die mensen opzij geschoven en wordt het het ”Huis Góds””.

Dat zei ouderling K. de Wit van de gereformeerde gemeente in Bodegraven, voorzitter van de bouwcommissie, nadat plaatselijk predikant ds. A. Bac was voorgegaan in een officiële ingebruiknamedienst.

Ds. Bac sprak naar aanleiding van Genesis 28:19a: „En hij noemde de naam van die plaats Bethel”. Hij trok lijnen van de „zwerver” Jakob naar Adam, die eveneens na te hebben gezondigd niet meer in Gods gemeenschap, maar als een geestelijk dakloze wandelde. „Toch werd er een deur geopend van de hemel naar deze verloren en vervloekte aarde in Hem die de ”Ladder Jakobs” is. Wat een onverdiende genade en trouw dat vijanden en geestelijk doden worden opgezocht, meer nog, worden onderwezen door Hem die alleen vrede en rust geven kan. Dan slaat Hij, schoon oneindig hoog, op hen het oog, die need’rig knielen”, zo zei ds. Bac.

„Waar is uw reis heen? Naar de hemel of naar de hel? Naar God of naar de duivel? Naar de eeuwige zaligheid of naar het eeuwige verderf? Is er ware vrede in uw ziel? Zo niet, zoek Hem dan terwijl Hij te vinden is en loop Hem aan terwijl Hij nabij is”, zo hield hij de aanwezigen indringend voor.

Ds. A.B. van der Heiden sprak kerkenraad en gemeente toe namens de classis Utrecht en de particuliere synode West. Loco-burgemeester K. Karssen voerde het woord namens de burgerlijke gemeente.

Het nieuwe kerkgebouw bevat 700 zitplaatsen, maar is gemakkelijk uit te breiden tot 1000 zitplaatsen. Het twintig stemmen tellende Leeflang-orgel komt uit de kerk van de Protestanten Bond te Hilversum. Het is volledig geherintoneerd. De bouwkosten van de kerk bedragen in totaal zo’n 4 miljoen gulden.

De architect is A. van Beijnum uit Amerongen en de aannemer is P. Boer uit Nieuwerbrug.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur