Handelingen

Boxmeer, Veerstraat 51 - Johannes Nepomucenus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boxmeer
Plaats: Boxmeer
Adres: Veerstraat 51
Postcode: 5831JL
Sonneveld-Index: 07114
Jaar ingebruikname: 1739
Architect:
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 10041

Geschiedenis

Aan het begin van de oprijlaan naar het kasteel (aan de Veerstraat) staat de Nepomukkapel, genoemd naar de Tsjechische heilige Johannes Nepomuk, die als beschermer tegen de gevaren van het water wordt gezien. De kapel stamt uit 1737 en is daarmee ouder dan het restant van het huidige kasteel. De douarière gravin Van den Bergh-Hohenzollern-Sigmaringen heeft de kapel opgericht ter vervanging van de oude kapel op het kasteelterrein zelf. Die oude kapel werd in de eerste helft van de achttiende eeuw afgebroken, bij de verplaatsing van de toegang tot het kasteel van het noorden naar het westen.

Vrijwel direct nadat de kapel was ingewijd, kregen de Karmelieten de mogelijkheid er één keer per week de mis te lezen. Verder werd de kapel aangedaan tijdens de Vaart. De kapel had zo een duidelijke plaats in het Boxmeerse religieuze leven.

Na de komst van de Fransen in 1795 werd de afspraak met de Karmelieten verbroken. Begin 1800 werd de kapel eigenlijk nergens meer voor gebruikt. De protestanten deden daarom een (vergeefse) poging de kapel te mogen gebruiken voor hun eredienst. In 1840 kwam de kapel onder het beheer van de Karmelieten, die het gebouw min of meer verwaarloosden.

In 1973 is de kapel helemaal gerestaureerd en voorzien van zes gebrandschilderde ramen van het atelier Van de Griendt. Tegenwoordig heeft de Historische Vereniging Nepomuk de kapel in gebruik.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kapel van St. Jan Nepomuk. Driezijdig gesloten zaalgebouw met ingezwenkte geveltop, inwendig met tongewelf van stuc. In de voorgevel steen met jaartal 1737. Vroeg 18e eeuws houten altaarretabel met schilderij: de marteldood van St. Jan Nepomuk.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1737
  • Gevels en materialen: R.K. Kapel van St. Jan Nepomuk. Driezijdig gesloten zaalgebouw met ingezwenkte geveltop, inwendig met tongewelf van stuc. In de voorgevel steen met jaartal 1737. Vroeg 18e eeuws houten altaarretabel met schilderij; de marteldood van St. Jan Nepomuk.
  • Vensters en deuren: Rondboogvensters met siersmeedwerk.
  • Dak en bedekking: Leien zadeldak.

Externe links

Afbeeldingen

De afbeeldingen hieronder zijn genomen vanaf het voormalige Kasteelterrein, met behalve deze kapel ook de vlak daarbij gelegen Protestantse Kerk en pastorie.