Handelingen

Boxtel, Maria Reginaplein 45 - Maria Regina (1959 - 2003 )

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Regina
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boxtel
Plaats: Boxtel
Adres: Maria Reginaplein 45
Postcode: 5282RT
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Strik, J.
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als R.K. parochiekerk H. Maria Regina in Boxtel. De kerk verrees in 1959 voor de toen nieuw opgerichte parochie in de noordelijke uitbreidingswijk Selissenwal.

Architect Jan Strik ontwierp de kerk. Het was een grote, moderne zaalkerk met deels glazen wanden en een vrijstaande slanke ronde toren, die in de volksmond "Magere Josje" werd genoemd.

Een soortgelijke kerk, met vrijstaande slanke ronde toren, verrees in 1961 in Tilburg, de Goede Herderkerk, eveneens naar ontwerp van Jan Strik. Die kerk was al eerder gesloopt, in 1986, inclusief de toren, die in Tilburg eveneens "Magere Josje" werd genoemd.

De Maria Reginakerk werd buiten gebruik gesteld in 2003 en gesloopt in 2008. De vrijstaande toren is blijven staan. Het was een deel van de totale renovatie van de wijk. Er werden ook flats gesloopt. Op de plaats van de kerk kwamen winkels, appartementen, een school. Er was in 2003 een plan een nieuwe vervangende en kleinere kerk te bouwen, wat uiteindelijk niet doorging. De parochie is opgeheven en bij een andere parochie gevoegd.

Zondag 23 mei 2004 is in de R.K. St. Adelbertuskerk te Delft een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is een Pelsorgel, in 1966 gebouwd voor deze H. Maria Regina Kerk van Boxtel. De fa. Pels & Van Leeuwen heeft het orgel overgeplaatst en uitgebreid met vier stemmen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur