Handelingen

Boxtel, Maria Reginaplein 45 - Maria Regina (1959 - 2003 )

Uit Reliwiki

Versie door Wesselink (Overleg | bijdragen) op 22 jan 2013 om 13:30 (Taalkundige correcties, geschiedenis, juiste locatie kaart)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Boxtel
Plaats : Boxtel
Adres : Maria Reginaplein 45
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1959
Huidige bestemming : gesloopt
Naam kerk : Maria Regina
Architect : Strik, J.
Monument-status : n.v.t.

Geschiedenis

Voormalige r.-k parochiekerk H. Maria Regina in Boxtel. De kerk verrees in 1959 voor de toen nieuw opgerichte parochie in de noordelijke uitbreidingswijk Selissenwal. Architect Jan Strik bouwde de kerk. Het was een grote, moderne zaalkerk met deels glazen wanden en een vrijstaande slanke toren, die in de volksmond Magere Josje werd genoemd. Een soortgelijke kerk verrees in 1961 in Tilburg, de Goede Herderkerk. Die kerk is inmiddels gesloopt. De Maria Reginakerk werd buiten gebruik gesteld en gesloopt in 2008. De vrijstaande toren is blijven staan. Het was een deel van de totale renovatie van de wijk. Er werden ook flats gesloopt. Op de plaats van de kerk kwamen winkels, appartementen, een school. Er was een plan een nieuwe vervangende en kleinere kerk te bouwen, wat uiteindelijk niet doorging. De parochie is opgeheven en bij een andere parochie gevoegd.

Zondag 23 mei 2004 is in de RK Adelbertuskerk te Delft een nieuw orgel in gebruik genomen. Het is een Pelsorgel, in 1966 gebouwd voor deze H. Maria Regina kerk van Boxtel. De fa. Pels & Van Leeuwen heeft het orgel overgeplaatst en uitgebreid met vier stemmen.

Afbeeldingen