Handelingen

Boxtel, Ridder van Cuijkstraat - Kapel De Burcht

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel De Burcht
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boxtel
Plaats: Boxtel (Breukelen)
Adres: Ridder van Cuijkstraat /van Hornstraat
Postcode: 5282NM
Sonneveld-index: 07130
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een interessant wederopbouwcomplex. Kapel De Burcht was vanaf 1950 wijkkapel voor de wijk Breukelen, in het noorden van Boxtel. ,,Het gebouw vormde in wezen een dependance van de Heilig Hartkerk. Het was er altijd druk. Er was ook een jeugdhuis gevestigd.” Maar in de jaren zestig en zeventig werd de ontkerkelijking al merkbaar, de kapel werd overbodig. De parochie verkocht het markante gebouw in 1976 aan Jan van Kaathoven die er een wolhandel startte. Later zou een Rosmalens bouwbedrijf het overnemen. In de jaren negentig maakte het pand plaats voor nieuwbouw.

De sloper van de kapel verkocht het torenkruis van de kapel destijds aan Pierre van den Brandt, die aan de Stationsstraat een smederij had. Renders vermoedt dat Pierres oom Pieter van den Brandt, eveneens smid, het sierstuk vervaardigde. Renders: ,,Het kruis stond 28 jaar bij Pierre en Nellie in de achtertuin en is uitstekend bewaard gebleven.

  • 2022 - Er werd een goede plek voor het kruis gezocht in de nabijheid van de voormalige Heilig Hartkerk.” De begraafplaatsbeheerder van de bij de Heilig Hartkerk gelegen begraafplaats slaagde snel in die opdracht. Op het kerkhof is ruimte genoeg. ,,Pierre en Nellie schonken tevens een prachtige oude slijpsteen. Daar wordt het kruis eerdaags op geplaatst”, vertelt Renders. ,,Ik heb het laten zandstralen en spuiten. Samen met mijn zoon Mart bevestig ik het op de slijpsteen. Het smeedijzeren christelijke symbool staat voortaan op de Heilig Hartbegraafplaats, vlakbij het informatiebord.

Afbeeldingen