Handelingen

Breda, Liesboslaan 293 - Pastoor van Ars (1930 - 2012)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 10 dec 2021 om 20:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pastoor van Ars
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Liesboslaan 293
Postcode: 4813EA
Sonneveld-index: 07204
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Hurks, J.
Huidige bestemming: bedrijfsruimte / winkel
Monument status: Rijksmonument 519018

Geschiedenis

R.K. parochiekerk H. Pastoor van Ars, opgetrokken eind jaren 1920 in de buurtschap Lies, in het buitengebied ten westen van Breda. Belangrijk voorbeeld van rooms-katholieke kerkbouw uit het interbellum onder invloed van het baksteenexpressionisme. Tevens één der belangrijkste werken van de Roosendaalse architect J. Hurks (1890-1977).

De parochie is in 2007 samengevoegd met omliggende parochies tot parochie Nazareth. Op 16 september 2012 is de kerk tijdens een officiële viering aan de eredienst onttrokken. De kerk is daarna herbestemd tot winkel en showroom voor binnenhuisarchitectuur.

Sinds 6 december 2021 wordt de kerk, inmiddels leeg, te koop aangeboden door SpitsVastgoed.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004

R.K. KERK "Pastoor van Ars" uit 1929 in Expressionistische stijl, ontwerp van architect J. Hurks (Roosendaal).

De kerk ligt aan de zuidkant van de boswachterij Liesbos gescheiden door de N 58, de weg van Roosendaal naar Breda. De kerk is niet georiënteerd. Het koor ligt op het zuiden. De hoofdingang aan de noordkant van de kerk ligt aan de straat.

Omschrijving

Driebeukige kerk op een kruisvormige plattegrond met schip van drie traveeën, vijfzijdige absis. Uitgebouwde sacristie tussen koor en linker transept en vierkante klokkentoren links naast de hoofdingang. De kerk heeft een zadeldak met een vierkant angelustorentje boven het koor, de sacristie een schilddak, de absis en beide torens tentdaken. De daken zijn belegd met geglazuurde verbeterde Hollandse pannen en op beide torendaken leipannen.

In voorgevel en beide transeptarmen vijfdelige verticale glas-in-lood vensters met geometrische verdeling. In de absis vijf spitsboogvensters. De klokkentoren heeft in de top een uurwerk met aan drie zijden een wijzerplaat en aan vier zijden over een groot deel van de hoogte een smalle verticale lichtspleet waarin eveneens glas-in-lood. De kerk is zowel binnen als buiten opgetrokken uit een lichte handgevormde baksteen, appelbloesemkleurig, gemetseld in kettingverband op een basement van een paarsrode steen. Deze laatste steen is ook voor de toren gebruikt. Onder de dakrand siermetselwerk. Muren absis met steunberen. In al de vensters natuurstenen lekdorpels van hardsteen. Het metselwerk wordt boven de verschillende ingangspartijen afgewisseld door betonnen luifels. Ook de galmgaten in de toren zijn van beton. Naast de hoofdingang een beeld van de patroonheilige van de kerk in Franse kalksteen.

Het interieur heeft paraboolvormige gewelven en bogen waarin bovendien ook gele baksteen en groen geglazuurde steen is verwerkt, met name in de bogen en horizontale banden. De absis is aan de binnenkant halfrond. In de kapitelen van de viering beeldhouwwerk, voorstellende de vier evangelisten.

Waardering

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme; het is van belang als bijzondere uitdrukking van de typologische ontwikkeling van een centraliserend kerktype in het interbellum. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is als regionale variant van de Expressionistische vormentaal van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het is van belang voor het oeuvre van de Brabantse architect J. Hurks, die de Expressionistische vormentaal veelvuldig en op verfijnde wijze gebruikte.

MIP omschrijving

  • Naam monument: Pastoor van Arskerk (Johannes Baptist Marie Vianney)
  • Bouwstijl: Expressionisme
  • Bouwperiode: 1929 tot 1930
  • Gevels en materialen: 1+2 Laags. Rood-gele baksteen, gevels woonhuis witgesausd. Toepassingnatuursteen in architectuur kerkgebouw.
  • Vensters en deuren: Ingangspartij met houten paneeldeur in Art Deco. Diverse typen vensters. In voormalige pastorie horizontale strookvensters, in kerkgebouw vensterpoorten met keperbogen.
  • Dak en bedekking: Kerk afgedekt met zadeldak belegd met donkergrijze Hollandse pannen. Voormalige pastorie afgedekt met schilddaken belegd met donkergrijze Muldenpannen.
  • Interieur: voormalige pastorie deels gerenoveerd, deels in Art Deco (hal+trappenhuis). Interieur kerk uitgevoerd in ambachtelijk schoon metselwerk met toepassing van keperbogen.
  • Bijzonderheden: Vrijstaand. Plattegronden objecten onregelmatige rechthoek. Gevels asymmetrisch. Toren heeft vorm van obelisk. Architectuur zeer verzorgd en ambachtelijk, tevens gevarieerd door talrijke verspringingen bouwvolumes en detaillering architectuur.
  • Omschrijving: Interieur kerk invloed bouwtrant van Benedictijnen monnik, architect Dom P. Bellot.

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Literatuur

Roy van de Water "Zoeken naar een vorm. Hurks' kerkbouw in het interbellum" in: Jaarboek 77/2017, Stichting De Ghulden Roos, Roosendaal, blz 133-143.