Handelingen

Breda, Oranjesingel - Joseph: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(correctie /gallery)
(cat)
Regel 2: Regel 2:
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:Gesloopt]]
 
[[Categorie:Gesloopt]]
[[Categorie:RK]]
 
 
[[Categorie:Breda]]
 
[[Categorie:Breda]]
 
[[Categorie:Gemeente Breda]]
 
[[Categorie:Gemeente Breda]]

Versie van 22 jul 2019 om 16:20


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Joseph
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Oranjesingel
Postcode:
Inventarisatienummer: 07187
Jaar ingebruikname: 1898
Architect: J.J. van Langelaar (kerk); J.H. Berben (toren)
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een beeldbepalende neogotische kerk met hoge toren.

De nieuwe St. Josephparochie werd eind negentiende eeuw opgericht toen de stad Breda zich fors uitbreidde (na opheffing van de Vestingwet in 1874 ook buiten de singels). De parochie omvatte het gebied aan de noordoostkant van de stad, dicht bij de Oranjeboombrouwerij. Aanvankelijk was er sprake van een kerk zonder toren. Het ontwerp kwam van J.J. van Langelaar (leerling van P.J.H. Cuypers) en de bouw kwam in 1896-'97 tot stand. Het was een driebeukige neogotische kruisbasiliek, qua stijl verwant aan het werk van Cuypers en aan de vroege Franse gotiek. In het interieur bevonden zich muurschilderingen van Dom. J. van der Mey uit 1923, die scenes uit het leven van Christus voorstelden.

Pas in 1936-'37 konden de hoge westtoren en een zijportaal worden gerealiseerd naar een ontwerp van J.H. Berben. Stedenbouwkundig gezien functioneerde deze toren als landmark op de hoek van de Oranjesingel en de Terheijdensestraat. Samen met de torens van inmiddels verdwenen andere neogotische kerken in de binnenstad, en met de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk, was deze toren beeldbepalend voor Breda (de andere 2 hoge neogotische kerktorens waren van de St. Barbarakathedraal, gesloopt 1969, en de Maria Hemelvaartkerk, gesloopt 1967).

Als gevolg van teruglopend kerkbezoek werd de kerk eind 1975 gesloten. Kerk en toren werden in het voorjaar van 1976 gesloopt. De monumentale pastorie, rechts van de kerk aan de Oranjesingel, bleef staan. Het orgel (Maarschalkerweerd & Zn, Utrecht, 1902) verhuisde naar de H. Mater Salvatori (Moeder van de Verlosserkerk) in Haarlem-Schalkwijk. De parochie kerkte in de jaren daarna (van 1976 tot 2003) nog in een moderne (voormalige) kloosterkapel aan de Menno van Coehoornstraat, welke werd gesloopt in 2004-'05.

Afbeeldingen