Handelingen

Breda, Sint Janstraat 10 - Antonius van Padua

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Sint Janstraat 10
Postcode: 4811ZL
Sonneveld-index: 07177
Jaar ingebruikname: 1837
Architect: Huijsers, P.
Huidige bestemming: kathedraal
Monument status: Rijksmonument 10227

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
Antonius van Padua. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Prachtige neoclassicistische kerk met toren. Kathedraal van het Bisdom Breda. Dit is de enige nog overgebleven grote R.K. parochiekerk in en rondom het centrum van Breda. De parochie Breda-Centrum heeft verder nog de veel kleinere, ook neoclassicistische, St. Catharinakapel / -kerk op het Begijnhof als kerkgebouw in gebruik.

Verving een schuilkerk aan de Nieuwstraat. Driebeukige neoclassicistische hallenkerk met door pilasters gelede voorgevel waarboven een toren met koepeltje. Inwendig tongewelven. De drie beuken worden gescheiden door Corinthische zuilen. Hoogaltaar uit 1888 door atelier Van Rijswijk uit Antwerpen. Zijaltaren uit de bouwtijd. Rijk gesneden kansel uit 1868 door H. Peeters-Dievoort uit Antwerpen. Hoofdorgel van F.B. Loret (Mechelen) uit 1858, in 1916 herbouwd door Maarschalkerweerd & Zoon. Koororgel met twee manualen en pedaal uit 1905 van William Hill & Son (Londen), gemaakt voor de Baptist Church te West Drayton, London, en in 2004 in de kathedraal van Breda opgesteld.

Van 1853 (herstel van de R.K. bisschoppelijke hiërarchie) tot 1875 ( ingebruikname St. Barbarakahedraal) diende de kerk als kathedraal van het bisdom Breda, sinds 2001 heeft zij wederom deze functie.

De parochiekerk van de H. Antonius van Padua aan de Sint Janstraat is dinsdag 12 december 1837 gewijd door Mgr. Ludovicus, Baron van Wijkerslooth, Heer van Schalkwijk, Bisschop van Curium. Hij was toen de enige bisschop in Nederland. In 1853 werd het de kathedrale kerk van de eerste bisschop van Breda, Mgr. Johannes van Hooydonk. In 1875 werd de bisschopszetel verplaatst naar de Sint Barbarakerk. De St. Antoniuskerk bleef wel als "gewone" parochiekerk in gebruik. In 1968 besloot bisschop Ernst de parochie van de H. Barbara op te heffen en de kerk te sluiten. Sloop volgde. De Sint Michaëlkerk in het Brabantpark in Breda-Oost, een prachtige nieuwe kerk in een nieuwe wijk, werd de nieuwe bisschopskerk, de nieuwe kathedraal. Bisschop Muskens besloot in 2001 terug te keren naar het centrum. Vanaf zondag 30 oktober 2005 is de H. Antonius van Padua weer de kathedraal, de bisschopskerk, van het bisdom Breda. en de parochiekerk van het centrum van Breda. Van 2001 tot 2005 vond een grote restauratie van de Sint Antonius van Paduakerk plaats.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Antoniuskerk. In Waterstaatsstijl gebouwd door Pieter Huysers in 1836-'37. Gepleisterde voorgevel met toren, driebeukige hallekerk met tongewelven in stuc op korinthische kolommen. Fraaie kansel en altaarretabels in dezelfde stijl. Van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1858 door F.B. Loret gemaakt. In 1915 gepneumatiseerd door M. Maarschalkerweerd.

MIP omschrijving

  • Naam monument: St. Antoniuskerk
  • Bouwstijl: Neoclassicisme
  • Bouwperiode: 1836 tot: 1837
  • Gevels en materialen: Gepleisterd. Toepassing stuc in decoratie.
  • Vensters en deuren: Ingangsparij met dubbele houten deuren. Hoge staande rondboogvensters. Houtenkozijnen gevuld met glas in lood.
  • Dak en bedekking: Zadeldak belegd met mastiek.
  • Interieur: Oorspronkelijk interieur nog grotendeels intact.
  • Bijzonderheden: Gevel symmetrisch. Plattegrond rechthoekig met absis.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur