Handelingen

Breda, Vriesdongen 1 - Eben Haëzer

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 30 dec 2020 om 18:47 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Eben Haëzer
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Vriesdongen 1
Postcode: 4819EA
Inventarisatienummer: 07157
Jaar ingebruikname: 1970
Architect:
Huidige bestemming: inloopcentrum
Monument status: geen

Geschiedenis

Gemeente gesticht in 1959. Kerkgebouw uit 1970 met 166 zitplaatsen, ter vervanging van een eerder gebouw. Geen diensten.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 april 2009.

De gereformeerde gemeente van Breda bestaat vandaag vijftig jaar. Vanavond wordt een herdenkingsdienst gehouden in het kerkgebouw aan de Vriesdongen 1. Voorganger is de consulent van de gemeente, ds. A.A. Brugge uit Dordrecht.

De wortels van de gereformeerde gemeente van Breda liggen in 1951, ver­telt ouderling G. Bos desgevraagd. In dat jaar maken enkele mensen zich los van de christelijke gereformeerde kerk in Breda. Zij komen op zondag bijeen in een zaaltje van Ons Huis aan de Waterstraat.

In 1953 wordt Breda een afdeling van de gereformeerde gemeente te Sprang-Capelle. Op 7 april 1959 wordt de gereformeerde gemeente te Breda geïnstitueerd. De gemeente bestaat op dat moment met name uit militairen en verpleegsters.

In 1961 besluiten de leden op een vergadering een eigen pand te kopen in de Spoorstraat. Omdat de gemeente gestaag groeit, is de kerkzaal vaak „onverantwoord vol.” Op 23 september 1970 neemt de gemeente een nieuw, groter kerkgebouw in gebruik.

Door de afname van het aantal leden in de afgelopen decennia zijn veel verenigingen inmiddels opgeheven. Ouderling Bos: „Alles overziende maken we ons al meer dan 25 jaar zorgen over het voortbestaan van de gemeente. Op dit moment telt zij nog 51 leden. De Heere heeft ons echter tot op de dag van vandaag geholpen.”

Afbeeldingen