Handelingen

Breezand, Tulpenstraat 15 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki

Versie door P.H. Louw (Overleg | bijdragen) op 14 apr 2012 om 07:57 (Hollands Kroon)


Algemene gegevens
Genootschap : Gereformeerde kerken in Nedederland (Vrijgemaakt)
Gemeente : Hollands Kroon
Plaats : Breezand
Adres : Tulpenstraat 15
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1964
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Hoeksteen
Architect : Baard, P.
Monument-status:
Inventarisatienummer : 05177


Geschiedenis

Uit Reformatorisch Dagblad, 20 april 2010.

De classes van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) hebben toestemming gegeven tot samenwerking tussen de christelijke gereformeerde kerk van Den Helder en de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Den Helder en die van Anna Paulowna. Dat heeft ds. P. Niemeijer, predikant van de gkv te Den Helder, vorige week desgevraagd bevestigd.

De samenwerking richt zich allereerst op kanselruil. Op termijn is er de mo­gelijkheid van gezamenlijke kerk­diensten. Daarbij bepaalt de kerkenraad die de dienst belegt de liturgie.

De kerken wisselen al langere tijd hun kerkbladen uit, overleggen over jeugd­beleid, werken samen in het Tuindorpproject (jeugdwerk in een probleemwijk in Den Helder) en nodigen elkaar uit voor bijzondere diensten en activiteiten.

opname 1966 © AvD.

De eerste contacten tussen de cgk en de gkv in Den Helder dateren uit 1999. De kennismaking leidde tot de eerste gezamenlijke vergadering van de kerkenraden op 9 maart 2000. In 2007 werd de gkv van Anna Paulowna, die zich op het grondgebied van de cgk te Den Helder bevindt, in het eenwordingsproces betrokken. In het najaar van 2009 stemden de drie kerkenraden ter afronding van het proces in met een voorstel om te komen tot nauwer kerkelijk samenleven en werden de gemeenten daarin gehoord.


Afbeeldingen

ExterieurInterieur