Handelingen

Brummen, Primulastraat 2 - Andreas Apostel (1961 - 2016)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Brummen, Primulastraat 2 - Andreas Apostel)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Andreas Apostel
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Brummen
Plaats: Brummen
Adres: Primulastraat 2
Postcode:
Sonneveld-index: 11154
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Starmans, P.H.A.
Huidige bestemming: zorgcentrum
Monument status: geen
Geschiedenis

Interessante moderne kerk met vrijstaande toren. Kerk uit 1960-1961 door P.H.A. Starmans ter vervanging van een gebouw uit 1838. Neogotisch orgel met twee manualen en vrij pedaal uit 1895 van N.S. Leijser & Zoon (Zutphen), nog afkomstig uit de oude kerk. Het pijpwerk is geleverd door Pereboom & Leijser (Maastricht). Per 1 maart 2016 is de kerk officieel aan de eredienst onttrokken. In 2019 is in het voormalige kerkgebouw het huidige zorgcentrum De Toren gevestigd. Het orgel is verhuisd naar de r.k. St. Josephkerk aan de Nieuweweg in Lochem.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 23 maart 2011.

Het bestuur van de rooms-katholieke parochie Levend Water in Doesburg heeft aangekondigd dat er de komende twee jaar vijf van de acht kerken dicht moeten. Het betreft de kapel van Angerlo en de kerken in De Steeg, Rheden, Drempt en Brummen. De kerk van Giesbeek wordt een kapel voor doordeweekse vieringen. Aan twee kanten van de IJssel blijft dan nog één kerk open, in Dieren en Doesburg. De kerk van Doesburg is door aartsbisschop Eijk onlangs aangewezen als eucharistisch centrum. Dit betekent dat deze kerk open blijft en dat iedere zondag en op alle feestdagen daar de eucharistie gevierd zal worden. De parochie kan door het sterk dalende ledental de hoge onderhoudskosten van de kerken niet meer betalen. Er zijn op dit moment 10.000 ingeschreven parochianen. In een weekend bezoeken gemiddeld in totaal 450 mensen een dienst in de kerkgebouwen.

Op locaties waar het kerkgebouw verdwijnt, moet er een pastoraal steunpunt komen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 19 januari 2016

De rooms-katholieke Andreaskerk in Brummen moet dicht, ook na een bezwaarschrift van de actiegroep Handen Af Van Onze Kerk. Het besluit tot sluiting was in 2011 al genomen. Toen besloot het bestuur van de parochie Levend Water in Doesburg (een koepelorganisatie voor zeven kerken in de IJsselregio) dat vijf van de zeven rooms-katholieke kerken dicht moesten. Het betrof de kapel van Angerlo en de kerken in De Steeg, Rheden, Drempt en Brummen. Door sterk teruglopend kerkbezoek kon de parochie de onderhoudskosten van de kerken niet langer betalen. Aan beide kanten van de IJssel zou er nog een rooms-katholieke kerk openblijven, in Dieren en in Doesburg. In Brummen rees groot protest tegen sluiting van de Heilige Andreaskerk. Op 31 december liet de Congregatie voor de Clerus in Rome echter weten dat de bezwaarschriften tegen sluiting zijn afgewezen. Per 1 februari wordt de kerk nu aan de eredienst onttrokken. Er zijn plannen om er een gezondheidscentrum in te realiseren. De Andreaskerk dateert van 1961. In de kerk staat een neogotisch orgel uit 1895, van orgelmaker N. S. Leijser (Zutphen). Het instrument bezit nog pijpwerk van een vorig orgel, van Pereboom & Leijser (Maastricht).

  • Uit Omroep Gelderland.nl, 13 maart 2016

BRUMMEN - In de Heilige Andreaskerk in Brummen wordt vanochtend de laatste eredienst gehouden. De kerk krijgt een andere functie.

Er was veel verzet tegen de sluiting van de kerk. Het kerkbestuur verwacht niet dat het op lange termijn mogelijk is de locatie open te houden. De kerk is al verkocht aan een projectontwikkelaar die een gezondheidscentrum in het gebouw wil vestigen. De Protestantse Gemeente Brummen heeft al haar kerkgangers opgeroepen om als blijk van solidariteit naar de laatste dienst te gaan in de Andreaskerk. Er is daarom ook geen dienst in de Oude Kerk vandaag. Voor de katholieke kerk in Velddriel dreigt ook sluiting. De parochianen zijn daarover teleurgesteld en laten het er niet bij zitten. Na de kerkdienst wordt vandaag er een speciale inloopbijeenkomst georganiseerd om reacties van de bezoekers te verzamelen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur