Handelingen

Buggenum, Dorpsstraat 38 - Aldegundis

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 26 jul 2022 om 17:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Aldegundis
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Leudal
Plaats: Buggenum
Adres: Dorpsstraat 38
Postcode: 6082AP
Sonneveld-index: 12684
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Franssen, J.G.C.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 19970 (koor)


Geschiedenis

Late neogotische kerk met toren en historische koorpartij.

In 1945 kreeg de bouwpastoor Mooren toestemming om Jos. Franssen te benoemen als architect. De eerste steen volgde op 24 oktober 1948 door deken Rhoon, die ook bij de ingebruikname op 8 oktober 1949 aanwezig was. De restauratie van de altaren was nog niet compleet en omdat de toren niet gebouwd mocht worden, stond tegen de westmuur een tochtportaal onder een lezenaarsdak. In de westmuur stond een blindvenster onder een ossenoog. De nieuwe kerk was voornamelijk in de breedte vergroot, waarbij de pilaren van het schip op de vooroorlogse fundamenten van de muren waren geplaatst. De toren en de doopkapel waren in 1959 gereed.

Altaar

Het priesterkoor met daarin het hoogaltaar heeft de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog wonderwel overleefd en is bij de bouw van de huidige kerk opgenomen in het geheel. Hoogaltaar, marmer, XVIIIA. Tombealtaar met op de tombe een cartouche met daarop een lam op een brandofferaltaar. Achter het altaar staat een composietretabel met zuilen, bekroond met voluten met een geestesduif in een stralenkrans. Bovenaan staat een Gods oog. Op het altaar staat een tabernakel onder een draaibare expositietroon. Hierboven staat een crucifix op een wereldbol, omwonden door een slang. Gerestaureerd in ca.1950. Het priesterkoor is Rijksmonument.

Preekstoel

Ook de preekstoel links voorin de kerk heeft de verwoestingen overleefd. Hij hoefde maar op enkele punten te worden vernieuwd. De preekstoel is 18e eeuws.

Monumentomschrijving Rijksdienst

ST. ALDEGUNDISKERK. Driezijdig gesloten gotisch koor. Hardstenen bordestrap met ijzeren hek, 1817. Marmeren hoofdaltaar, XVIII A, met barokke retabel. Twee marmeren zijaltaren, XVIII A, met barokke retabel. Koorbetimmering in Lodewijk XVI-stijl. Communiebank, XIX A. Zwart marmeren doopvont in Lodewijk XV-stijl, met koperen deksel, XIX A. Hardstenen grafkruisen, ingemetseld in de kerkhofmuur, (1605, 1635, 1698)

Externe links

Afbeeldingen

Interieur