Handelingen

Bunnik, Provincialeweg 32 a - De Gaarde

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Gaarde
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Bunnik
Plaats: Bunnik
Adres: Provincialeweg 32 a
Postcode: 3981AP
Inventarisatienummer: 03966
Jaar ingebruikname: 1963
Architect: Wouda, Sj.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een sobere moderne kerk met toren.

De Protestantse Gemeente Bunnik had een tweede kerkgebouw. Aan de Provincialeweg stond De Gaarde. Dit kerkgebouw is in 1962-1963 als Gereformeerde Kerk gebouwd naar ontwerp van architect J. Sierts (bureau Wouda). Oorspronkelijk bestond het pand uit een kerkzaal met een kleine aanbouw, en een losstaande klokkentoren op de hoek van het voorterrein. In later jaren is het gebouw uitgebreid, eerst met een grote zaal in, en later met nog twee kleinere zalen. Het voorplein is daardoor vrijwel geheel verdwenen, en de klokkentoren is bijna tegen het gebouw aan komen te staan. Oorspronkelijk was de kerkzaal ingericht met banken, maar deze zijn uit de kerk verwijderd en vervangen door stoelen. Het orgel in de kerk was een klein eenklaviers instrument met aangehangen pedaal. Het is gebouwd door de fa. Leeflang.

Tot 2010 zijn beide kerken in gebruik geweest. In april 2010 heeft de kerkenraad van de Protestantse Gemeente besloten om een van beide gebouwen af te gaan stoten. Na uitgebreide bezinning op de mogelijkheden is in 2011 besloten om de Dorpskerk opnieuw in te richten. Deze werkzaamheden hebben in 2012-2013 plaatsgevonden. Nadat de Dorpskerk op 10 november 2013 opnieuw in gebruik was genomen, werd De Gaarde niet meer voor kerkdiensten van de Protestantse gemeente Bunnik gebruikt. De kanselbijbel en de antependia uit De Gaarde liggen sindsdien in de Dorpskerk.

In 2015 is het orgel uit De Gaarde verkocht aan een Lutherse kerk in Tokyo. Op 23 april 2015 is De Gaarde verkocht. Direct na de verkoop is het gebouw afgebroken. Een aantal zaken uit het gebouw zijn voorafgaand aan de sloop verwijderd: het glas-in-lood-raam, de eerste steen en de klok. Op de plek van De Gaarde zal een appartementengebouw komen dat de naam van het kerkgebouw zal krijgen.

Zondag 3 november 2013 heeft de Protestantse Gemeente Bunnik haar laatste kerkdienst gehouden in De Gaarde.

Orgel

Het orgel is in 1963 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn).

Dispositie
  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Quintadeen 8' bas/discant (C-G# in Holpijp) - Prestant 4' bas/discant - Roerfluit 4' bas/discant - Octaaf 2' bas/discant - Mixtuur 1' 2-3 sterk bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeelding

Exterieur

Interieur