Handelingen

Burgerbrug, Burgerweg 60 - Ned. Hervormde kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 16 nov 2022 om 08:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Schagen
Plaats: Burgerbrug
Adres: Burgerweg 60
Postcode: 1754KB
Sonneveld-index: 05192
Jaar ingebruikname: 1850
Architect: Dansdorp, H.H.
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 41934


Geschiedenis

De eerste hervormde kerk van Burgerbrug is een boerderijkerk geweest. Pas in de 19e eeuw vond men het noodzakelijk in het kleine dorp een kerkgebouw op te richten. Dit werd het eenvoudige zaalkerkje dat er nu staat. Monumentenzorg dateert het op 1830, maar dit blijkt niet te kloppen. Op de westelijke muur prijkt immers een gevelsteen waarop te lezen is dat de eerste steen werd gelegd in 1850. De inrichting van de kerk komt voor een deel uit de voorgaande boerderijkerk en is dus aanmerkelijk ouder dan de kerk zelf.

Gezien vanaf de Burgerweg

In het overwegend katholieke Burgerbrug raakte de hervormde kerk al vroeg in onbruik en in de jaren zestig van de twintigste eeuw waren er plannen het gebouw te slopen. Het gebouw was dan ook in slechte staat. De scheve haan werd een ironisch symbool van Burgerbrug en in het dorp wordt nog altijd jaarlijks een prijs voor het verenigingsleven uitgereikt die de Skeve Haen heet.

Gezien de waarde voor het dorp was er veel protest tegen de geplande sloop. De stichting Herboren Toren werd opgericht en er werd aangestuurd op restauratie en herbestemming van het gebouw. Zo is de kerk nog enige tijd door de openbare bibliotheek gebruikt, tot deze vestiging in het nog altijd zeer kleine dorp niet meer rendabel was. Thans is de Herboren Toren, zoals de kerk nu genoemd wordt, een cultureel centrum.

Uurwerk

Het uurwerk uit 1850 bevindt zich in de houten toren en zou zijn gefabriceerd door J. D. Odobey Cadet. Het uurwerk had oorspronkelijk één wijzer die slechts de uren aangaf, maar in de oorlog werd dit veranderd en kwam er een minutenwijzer. Bij een restauratie eind jaren tachtig werd de oorspronkelijke situatie hersteld.

De kerk nu

Het kerkje is een sober gebouwtje met een kenmerkende houten toren. Op deze toren bevindt zich het uurwerk en zijn er rondom galmgaten. Er hangt één klok, die in het dorp nog altijd de uren luidt. De gevel is wit. In de voorgevel bevinden zich, behalve twee boogvensters, een sierlijk portaal met pilasters. Ook in de zijgevel bevinden zich boogvensters. Het koor heeft geen venster.

Binnen is er een blauw geschilderd tongewelf op trekbalken. Het interieur van de kerk is voor een deel ouder dan de kerk zelf. De eenvoudige preekstoel komt uit de 17e eeuw.

Gebruik

De kerk wordt gebruikt voor exposities, maar ook voor evenementen als samenzang en het Burgerbrugs Volkstoneel. De kerk krijgt zo meer en meer de functie van dorpshuis. Zo is er voor speciale gelegenheden ook een tapvergunning en kan het interieur om plaats te maken terzijde geschoven worden. Hoewel dat misschien niet in lijn met de oorspronkelijke bedoelingen is maakt juist deze herbestemming dat het kerkgebouw nog altijd in het middelpunt van het dorpsleven staat.

Orgel

Het orgel is een uniek drukwindharmonium, dat uit 1882 stamt en gebouwd is door firma C. Kettner.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Rechthoekig zaalkerkje uit 1830 met in de door een houten torentje bekroonde voorgevel een portaal met pilasteromlijsting en hoofdgestel, geflankeerd door twee rondboogvensters. De zijgevels hebben rondboogvensters met daartussen lisenen. Het interieur heeft een tongewelf op trekbalken. Inventaris: eenvoudige 17e eeuwse preekstoel met doophek, doopboog, doopbekkenhouder en drie kronen. Alles afkomstig uit de voorgaande kerk. Uniek drukwindharmonium uit 1882. Mechanisch torenuurwerk van fabrikaat J.D. Odobey Cadet, 1850.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur