Handelingen

Bussum, Ceintuurbaan 43 - Jozef

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Gooise Meren
Plaats: Bussum
Adres: Ceintuurbaan 43
Postcode: 1402HB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Putten, H. van & Frank, H.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk, in de vorm van een Romeinse basilica. Losse metalen klokkenstoel, waarin 3 klokken, anno 1960.

In 1982 werd besloten, 2 van de 4 R.K. kerken in Bussum, de Heilig Hartkerk en de St. Vituskerk, te sluiten. Beide kerken gingen ook in 1982 dicht.

De Mariakerk kreeg toen de functie van “citykerk”, in het centrum van Bussum.

Maar ook de St. Jozefkerk werd toen, als tweede R.K. kerk in Bussum, gehandhaafd. (Bron: Contactbrief voor Kerkenverzamelaars no 47-02/56-06)

  • Voorgenomen sluiting van deze kerk met Pasen 2018.
  • Daadwerkelijke afscheidsviering als R.K. kerk op zondag 15 april 2018, twee weken na Pasen 2018.
  • Het kerkgebouw is begin 2018 verkocht aan de Koptisch Orthodoxe Kerk. Dit lijkt / is een goede herbestemming.

De Koptisch Orthodoxe kerk is gewijd aan Sint Verena.

In de media

Uit "bussumsnieuws.nl", 1 april 2018

'St. Jozefkerk wordt overgenomen door Koptische Kerk'

BUSSUM - De kogel is door de kerk. Het parochiebestuur van de H. Drieëenheid Bussum-Naarden laat weten dat de Koptische Kerk Nederland-België de St. Jozefkerk op de hoek Laarderweg/Ceintuurbaan heeft gekocht.

"Al vanaf juli 2016 is de Koptische Orthodoxe Kerk, met een hoofdzetel in Amsterdam, geïnteresseerd in de Jozefkerk. Zij zocht een geschikt kerkgebouw in het Gooi, met name in Bussum", laat het parochiebestuur weten in het parochieblad Klankkleur.

Minder bezoekers

In het blad staat ook geschreven dat op 15 april de laatste rooms-katholieke dienst is in het godshuis uit 1953. Het sterk teruglopend aantal kerkbezoekers, een tekort aan priesters, een groot gebrek aan vrijwilligers en mensen voor onderhoud van kerkgebouw en tuin zijn de reden voor de sluiting van de kerk. Het Bisdom Haarlem-Amsterdam zou het verzoek tot sluiting goed hebben gekeurd. Veel parochianen zijn teleurgesteld dat de kerk wordt afgestoten. Velen zijn er in gedoopt en getrouwd, maar volgens het parochiebestuur was openhouden geen optie meer.

Niet bevestigen

Het locatieteam, onder leiding van vicevoorzitter Hentri Marquenie, wil de beweringen in het parochieblad niet bevestigen. "Het is een gevoelig onderwerp. Ik kan wel zeggen dat we gesproken hebben met de Koptische Kerk, maar er zijn veel meer belangstellenden. Heel veel mensen hebben zich gemeld. Ik wil wel zeggen dat de gunningsfactor een grote rol speelt bij de bepaling aan wie we de kerk verkopen."

De kerk blijft een kerk

Het kerkblad formuleert wel specifiek over de plannen. "Op 17 februari werd de koopovereenkomst gesloten. Voor ons was het belangrijk dat de Jozefkerk als een christelijke kerk zou blijven bestaan, een mooie kerk op een mooie plek, die zijn functie als kerk zou behouden. Plannen voor sloop van de kerk of de optie om in de kerk appartementen te vestigen zijn hiermee van de baan.

Het paasfeest wordt nog in de Jozefkerk gevierd. Zondagmorgen 15 april om 10.00 uur is de laatste viering in de 65 jaar oude kerk onder leiding van de parochianen. Het gebouw blijft in de huidige vorm bestaan.

Het parochiebestuur laat weten dat alle parochianen van de Jozefkerk na 15 april welkom zijn in de Mariakerk in Bussum en in de Vituskerk in Naarden-Vesting.

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.