Handelingen

Bussum, Kerkstraat - Irenekerk (1826 - 1914)

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Irenekerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Gooise Meren
Plaats: Bussum
Adres: Kerkstraat
Postcode:
Inventarisatienummer: 05196
Jaar ingebruikname: 1826
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Merkwaardige houten, witte neogotische kerk met torentje. Buiten gebruik als Ned. Hervormde kerk in 1914, toen de nieuw gebouwde grotere Vredekerk verderop in gebruik werd genomen. Verbouwd tot Militair Tehuis. In jaren 1950 in gebruik als eerste Nederlandse TV Studio.

Studio Irene werd op 6 april 1954 getroffen door een grote brand. Bij een decorwijziging was een kwiklamp blijven hangen en daar was een gordijn tegenaan gekomen, dat vervolgens vlam vatte. Na het herstel is het gebouw nog enkele jaren als studio gebruikt, hoewel (ook in Bussum) intussen de veel grotere Studio Vitus in gebruik was genomen. Na de grote brand in Studio Vitus in 1971 verhuisden alle studio-activiteiten definitief naar Hilversum, waar het Omroepkwartier nieuwe en moderne studio-accommodaties bood.

Studio Irene was in latere jaren in gebruik als opslagruimte, en raakte geleidelijk in verder verval. Het gebouw is in 1992, ondanks enkele protestacties, roemloos gesloopt om plaats te maken voor een filiaal van de ING Bank.

Bron:Wikipedia

Afbeeldingen

Vermoedelijk dateert de mooie afbeelding hieronder van vóór 1914, toen het gebouw in gebruik was als Ned. Hervormde Kerk. Ook de juiste toenmalige naam na te gaan. Na de brand in 1954 kreeg het gebouw een andere gedaante, veel soberder dan op de afbeelding hieronder.