Handelingen

Buurmalsen, Rijksstraatweg 11 - Hervormde Kerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(Exterieur)
k (JvN heeft de pagina Buurmalsen, Rijksstraatweg 11 - Suitbertus hernoemd naar Buurmalsen, Rijksstraatweg 11 - Hervormde Kerk zonder een doorverwijzing achter te laten: in de kerkelijke gemeente gebruikte naam)
(geen verschil)

Versie van 19 jul 2017 om 07:08


Algemene gegevens
Naam kerk: Suitbertus
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Geldermalsen
Plaats: Buurmalsen
Adres: Rijksstraatweg 11
Postcode: 4197BA
Inventarisatienummer: 11159
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16492

Geschiedenis

De kerk in het dorp is genoemd naar Suitbertus, evenals Willibrord een missiebisschop die door de Lage Landen trok. In de kerk van Buurmalsen zijn zeer oude muurschilderingen te bewonderen, onder meer van Sint Jacobus als patroon van de bedevaartgangers naar Santiago met als symbool de schelp, gedragen op het voorhoofd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Laatgotische pseudobasiliek met driebeukig schip op pijlers, evenals de toren waarschijnlijk eerste helft 15e eeuw, en eenbeukig, veelhoekig gesloten koor uit een latere periode. Sacristie tegen de noordzijde van het koor, dat is overwelfd met kruisribgewelven op gebeeldhouwde kraagstenen. Stergewelf over de sacristie. Tot de inventaris behoort een kaarsenkroon, 17de eeuw. In het koor een sarcofaagdeksel. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1858 gemaakt door K.M. van Puffelen (Zaltbommel).

Toren

Toren der Hervormde Kerk. 15de eeuws bouwwerk, bekleed met tufsteen. Bakstenen klokkenverdieping met in elk gevelvlak twee galmgaten. Ingesnoerde naaldspits uit 1910. Klokkenstoel met klok van H. de Borch, 1523, diam. 133,4 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1947, is buiten gebruik gesteld.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur