Handelingen

Buurse, Alsteedseweg 22 - Protestantse Kerk (1857 - 2016)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Overijssel
Gemeente: Haaksbergen
Plaats: Buurse
Adres: Alsteedseweg 22
Postcode: 7481RS
Sonneveld-index: 09933
Jaar ingebruikname: 1857
Architect: Roosmalen, J.G.J.
Huidige bestemming: culturele bestemming
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Neoclassicistisch zaalkerkje met toren, op T-vormige plattegrond. Gebouwd als Hervormde Kerk.

De kerk en de toenmalige pastorie zijn tegelijk gebouwd in 1857, voor een bedrag van f. 12.490.-- ( toen een fors bedrag).

In de loop der jaren heeft het interieur van de kerk de nodige veranderingen ondergaan. Zoals u het nu aantreft is het uit de jaren 1950. Het oorspronkelijke orgel (van 1871) is tegelijk met de laatste veranderingen vervangen door het uitstekende 'kistorgel' dat we nu gebruiken. De orgelpijpen die u boven de ingang ziet, behoren nog bij het oude orgel. Ze doen geen dienst meer, maar zijn gebleven 'ter verfraaiing' van de ruimte.

Buiten gebruik 2015. In 2016 is het voormalige kerkje overgedragen aan de Stichting Kerkelijk Cultureel Erfgoed Buurse.

Orgel

In de Hervormde Kerk te Buurse plaatste de firma Vierdag in 1969 een kistorgel. Het in de kerk aanwezige instrument met pneumatische kegelladen is gesloopt. Het kerkgebouw is sinds 1 januari 2015 gesloten. Op 28 december 2014 werd de laatste kerkdienst gehouden.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 20 Augustus 1891.

In de kerk te Buurse is een keurig orgel ingewijd, waarvan de kosten door milde bijdragen der ingezetenen werden gedekt.

  • Uit Reformatorisch Dagblad , 14 maart 2014

Het kerkgebouw in Buurse, van de hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse, ten zuiden van Enschede, wordt aan het eind van het jaar onttrokken aan de eredienst. De laatste dienst staat gepland voor zondag 28 december. De onderhoudskosten voor het bedehuis aan de Alsteedseweg worden te hoog en de kerk trekt te weinig kerkgangers. De kerkenraad maakte dat bekend tijdens een gemeenteavond afgelopend dinsdag. De veertig aanwezigen ondergingen de boodschap gelaten. Dat staat op de website van de kerk. De hervormde gemeente, die sinds 1993 is gefuseerd met hervormd Haaksbergen, houdt een kerkgebouw in dat dorp over.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur