Handelingen

Castricum, Brederodestraat 14 - Maria ten Hemelopneming

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 5 jul 2019 om 14:36 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria ten Hemelopneming
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Castricum
Plaats: Castricum (Bakkum)
Adres: Brederodestraat 14
Postcode: 1901HW
Inventarisatienummer: 05095
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Nix, Th.
Huidige bestemming: buiten gebruik (augustus 2015)
Monument status: geen

Geschiedenis

Parochiekerk van de buurtschap Bakkum, ten n.w. van Castricum.

Interessante "wederopbouwkerk", gebouwd in traditionalistische vormen onder lichte invloed van de vroegchristelijke bouwkunst. Driebeukige, georiënteerde, kerk met smalle zijbeuken en zonder transept. Rechts naast het koor staat een bescheiden klokkentorentje, waarin twee klokken. Bovenin de ronde koorafsluiting bevinden zich drie kleine glas-in-loodramen met voorstellingen. In de ramen van de beide zijwanden zitten ongeveer 10 kleine, symbolische, glas-in-lood afbeeldingen.

Kort na de voltooiïng van het kerkgebouw zelf (zie interessante afbeelding ansichtkaart) is rechts hiernaast een pastorie gebouwd. Later, ongeveer jaren 1970, is aan de zuidoostzijde ook een parochiecentrum gebouwd.

Begin 2005 als R.K. parochie(kerk) samengevoegd met de R.K. parochie(kerk) St. Pancratius in Castricum. Vanaf begin 2006 heet deze fusieparochie van Castricum "De Goede Herder".

Orgel

Tot de inventaris behoorde een orgel met twee manualen en vrij pedaal, in 1961 gebouwd door de firma Jos. Vermeulen (Alkmaar), in 2009 gerestaureerd door de firma S. de Wit & Zonen (Nieuw-Vennep). Het orgel is december 2015 gedemonteerd en uit de kerk verwijderd.

In de media

  • Uit; Noordhollands Dagblad 3 januari 2014

De katholieke kerk aan de Brederodeweg in Bakkum sluit dit jaar. Dat hebben de parochies van Castricum, Heemskerk en Uitgeest, die een fusie voorbereiden, besloten. Directe aanleiding vormt de prognose van het aantal bezoekers aan de kerk, de Maria ten Hemelopneming. Dat zou de komende zes jaar teruglopen van 91 naar 50.

Dit leidde eerder dit jaar tot een enquête onder de kerkgangers. Daaruit bleek dat zij liever verhuizen naar de Pancratiuskerk in Castricum, dan naar het ontmoetingscentrum De Eenhoorn. Reden om ook het ontmoetingscentrum, bij de kerk om de hoek, te sluiten.

,,Het is geen leuk besluit, maar we zien het als een stap voorwaarts’’, zegt Bert Jan Rozestraten, gedelegeerd voorzitter van de parochie in Heemskerk. ,,We zijn hierover veel in gesprek geweest met parochianen en vrijwilligers. Op een gegeven moment moet je het ook zakelijk bekijken: wat kost het om een kerk open te houden en wat levert het op?’’

  • Uit Dichtbij.nl, d.d. 19 augustus 2015

De deuren van de katholieke kerk aan de Brederostraat in Bakkum zijn voorgoed gesloten voor de parochianen. Zaterdagavond werd de laatste dienst gehouden. Met een verrassende wending voor vrijwilligster Nel Weckseler: zij werd tijdens de dienst onderscheiden. Nog één keer gingen deken Ton Cassee en pastoor Kaleab voor in de eucharistieviering in Bakkum. Het werd een waardige afscheidsdienst en zowel de prachtige klanken van het koor Cantare als het wegbrengen van de kerkelijke attributen maakten veel emoties los.

Afbeeldingen

Exterieur