Handelingen

Categorie

Waterstaatskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(tekst aangepast)
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
{{Blauw}}
 
{{Blauw}}
{{nl|'''Waterstaatskerk''' is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun en/of onder toezicht van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Waterstaat had in de 19e eeuw veel invloed op de Nederlandse bouwkunst. Want tussen 1820 en 1880 was Waterstaat ook Rijksbouwmeester. Waterstaat ontwierp en bouwde overheidsgebouwen en andere gebouwen met een openbare functie. Voor veel gebouwen ontwikkelden de Waterstaat standaardontwerpen. Vuurtorens, stoomgemalen, gevangenissen, postkantoren en ........kerken werden in een neoclassicistische stijl gebouwd die nu nog bekend staat als de waterstaatsstijl. Een groot aantal van deze gebouwen zijn gemeentelijk- of rijksmonument.}}
+
{{nl|'''Waterstaatskerk''' is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun en/of onder toezicht van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Waterstaat had in de 19e eeuw veel invloed op de Nederlandse bouwkunst, want tussen 1820 en 1880 was Waterstaat ook Rijksbouwmeester. Waterstaat ontwierp en bouwde overheidsgebouwen en andere gebouwen met een openbare functie. Voor veel gebouwen ontwikkelden de Waterstaat standaardontwerpen. Vuurtorens, stoomgemalen, gevangenissen, postkantoren en kerken werden in een neoclassicistische stijl gebouwd die nu nog bekend staat als de waterstaatsstijl. Een groot aantal van deze gebouwen zijn gemeentelijk- of rijksmonument.}}
 
* (Bron:[https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/f89bb1eac2d8ddcdaf61fede2abdbc87 Digibron])
 
* (Bron:[https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/id/f89bb1eac2d8ddcdaf61fede2abdbc87 Digibron])
 
* (Bron:[https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/onze-organisatie/onze-historie/index.aspx Geschiedenis Rijkswaterstaat])
 
* (Bron:[https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/onze-organisatie/onze-historie/index.aspx Geschiedenis Rijkswaterstaat])
 
[[Categorie:Status]]
 
[[Categorie:Status]]

Huidige versie van 5 apr 2020 om 18:24

Nederlands:Waterstaatskerk is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun en/of onder toezicht van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Waterstaat had in de 19e eeuw veel invloed op de Nederlandse bouwkunst, want tussen 1820 en 1880 was Waterstaat ook Rijksbouwmeester. Waterstaat ontwierp en bouwde overheidsgebouwen en andere gebouwen met een openbare functie. Voor veel gebouwen ontwikkelden de Waterstaat standaardontwerpen. Vuurtorens, stoomgemalen, gevangenissen, postkantoren en kerken werden in een neoclassicistische stijl gebouwd die nu nog bekend staat als de waterstaatsstijl. Een groot aantal van deze gebouwen zijn gemeentelijk- of rijksmonument.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende ondercategorie.

Pagina’s in categorie "Waterstaatskerk"

Deze categorie bevat de volgende 147 pagina’s, van in totaal 147.