Handelingen

Categorie

Waterstaatskerk: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(verklaring)
(tekst aangepast)
Regel 1: Regel 1:
''''[https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstaatskerk Waterstaatskerk] is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het begrip Waterstaatskerk niet verbonden aan een bepaalde bouwstijl.''''
+
{{Blauw}}
 +
''''[https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstaatskerk Waterstaatskerk] is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Rijkswaterstaat had in de 19e eeuw veel invloed op de Nederlandse bouwkunst. Want tussen 1820 en 1880 was Rijkswaterstaat ook Rijksbouwmeester. Zij ontwierpen en bouwden overheidsgebouwen en andere gebouwen met een openbare functie. Voor veel gebouwen ontwikkelden de Waterstaat standaardontwerpen. Vuurtorens, stoomgemalen, gevangenissen, postkantoren en ........kerken werden in een neoclassicistische stijl gebouwd die nu nog bekend staat als de waterstaatsstijl. Een groot aantal van deze gebouwen werd later gemeentelijk- of rijksmonument.
 
[[Categorie:Status]]
 
[[Categorie:Status]]

Versie van 5 apr 2020 om 17:08

'Waterstaatskerk is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van de landelijke overheid werden gebouwd. Het ontwerp en de bouw van dergelijke kerken was onderhevig aan de goedkeuring en controle door ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Rijkswaterstaat had in de 19e eeuw veel invloed op de Nederlandse bouwkunst. Want tussen 1820 en 1880 was Rijkswaterstaat ook Rijksbouwmeester. Zij ontwierpen en bouwden overheidsgebouwen en andere gebouwen met een openbare functie. Voor veel gebouwen ontwikkelden de Waterstaat standaardontwerpen. Vuurtorens, stoomgemalen, gevangenissen, postkantoren en ........kerken werden in een neoclassicistische stijl gebouwd die nu nog bekend staat als de waterstaatsstijl. Een groot aantal van deze gebouwen werd later gemeentelijk- of rijksmonument.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende ondercategorie.

Pagina’s in categorie "Waterstaatskerk"

Deze categorie bevat de volgende 147 pagina’s, van in totaal 147.