Handelingen

Chaam, Dorpsstraat 1 - Ledevaertkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ledevaertkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Chaam C.A.
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Alphen-Chaam
Plaats: Chaam
Adres: Dorpsstraat 1
Postcode: 4861AA
Sonneveld-index: 07250 en 07251
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect: Een lid van de fam. Keldermans
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 11479

Geschiedenis

Historische kerk met (oorspronkelijk) robuuste toren. In 1648 protestantse kerk. In 1944 door oorlogshandelingen verwoest. Bij herbouw verkleind, zonder toren. Reconstructie van de torenspits naast kerk.

Nog niet zo heel lang geleden, einde 20e eeuw, na de laatste restauratie, is besloten de Ned. Herv. kerk Ledevaertkerk te noemen. De naam is ontleend aan de uit 1392 daterende klok, die nu in het noordertransept hangt. De betekenis van de naam is nog niet achterhaald. De Ledevaertkerk is gerestaureerd. Fa. Flentrop te Zaandam heeft het uit 1815 daterende orgel gerestaureerd. Op 14 december 2002 is het orgel weer in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Protestantse Kerk, 16e eeuwse gotische kruiskerk, na de verwoesting van de toren en het westelijk deel van het schip in 1944 bestaande uit koor, dwarspand en een travee van het schip. Spitsbogige houten tongewelf. 17de eeuwse eiken kansel met koperen lessenaar, 18e eeuwse koperen doopvont. Gerestaureerd in 1950. Eenklaviers orgel in 1896 gemaakt door G. van Druten, in 1963 gerestaureerd door D.A. Flentrop. Eikenhouten klokkenstoel, 16de eeuw.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB020-004274)

  • Bouwperiode:1500 tot: 1550
  • Gevels en materialen: Handvormbakstenen gevels.
  • Vensters en deuren: Lancetten met baksteen vorktraceringen.
  • Dak en bedekking: Zadeldaken, lei in maasdekking. Dakruiter.
  • Interieur: Ingemetselde steunberen. 17e eeuwse eiken kansel met koperen lezenaar. 18e eeuws koperen doopvont.
  • Groen: Gazon rondom met beukenhaag, ceder, conifeer, eik en enkele taxusbomen. Torenspits staat in een plansoentje aan het torenpad.
  • Bijzonderheden: Gotische kruiskerk, na de verwoesting van de toren en het westelijk deel van hetschip in 1944 resteert nog het koor, dwarspand en
  • Omschrijving: Vervolg bijz. een travee van het schip. Spitsbogig houten tongewelf. Gerestaureerd in 1950.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 6 maart 2007.

De protestantse gemeente te Chaam heeft haar geschiedenis te boek gesteld. In het boek ”Vier eeuwen protestantisme in het zuidoosten van de Baronie van Breda” beschrijft dr. A. Vroon de geschiedenis van het protestantisme in Alphen, Baarle-Nassau, Chaam en Gilze-Rijen sinds zijn ontstaan in het begin van de zeventiende eeuw. De protestanten in het zuidoosten van de Baronie van Breda vormden altijd een kleine minderheid te midden van een grote rooms-katholieke meerderheid. Meer dan 150 jaar hadden de protestantse gemeenten in de dorpen Alphen, Baarle-Nassau, Chaam en Gilze-Rijen een eigen predikant. In de negentiende eeuw werden de zelfstandige protestantse gemeenten in deze dorpen echter opgeheven. Alleen Chaam behield zijn predikant. Na de oorlog veranderde de protestantse gemeente in Chaam van karakter. Van een Brabantse dorpsgemeente werd zij een streekgemeente, waarin allerlei soorten protestanten uit een grote regio, zelfs tot in België, actief participeren. Het boek (ISBN 978-90-5972-139-5) is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij uitgeverij Eburon, Delft (tel. 015-2131484) en kost 29,50 euro.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur