Handelingen

De Rijp, Rechtestraat 162 - Bonifatius

Uit Reliwiki

Versie door (Overleg) op 1 jun 2008 om 17:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Graft-De Rijp
Plaats : De Rijp
Adres : Rechtestraat 162
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1860
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Bonifatius
Architect : Offenberg, J. ca
Monument-status: Rijksmonument
Geschiedenis
Inleiding

PASTORIE, in 1866 gebouwd op de fundering van een kerk uit 1804, naar het ontwerp van architect W.J.J. Offenberg uit Amsterdam. In 1896 werd de fundering vernieuwd o.l.v. architect Groenendaal en waarschijnlijk de trapgevel op de zuidoost hoek gebouwd, omdat ruimte was ontstaan na sloop van de oude pastorie.

De pastorie is gesitueerd op de rooilijn aan de noordzijde van de Rechtestraat in de dorpskern van De Rijp, een door het rijk beschermd dorpsgezicht, en aan de oostzijde van de Rooms-Katholieke kerk van de Heilige Bonifatius, gebouwd in 1860-1863 naar het ontwerp van W.J.J. Offenberg en J. van Straaten. De kerk is op de rijksmonumentenlijst geplaatst onder monumentnummer: 17162.

Omschrijving

Pastorie, met lijstgevel, bestaande uit kelder, twee bouwlagen en zolderverdieping onder flauw hellend schilddak met de noklijn haaks op de straat en bedekt met rode en zwarte Hollandse pannen. Een hoge schoorsteen staat aan de oost- en westzijde. De pastorie is opgetrokken uit rode baksteen op een hardstenen plint. De plattegrond is rechthoekig met schuine zijde op de zuidoost hoek en aansluitend aan het overgangsgedeelte naar de kerk aan de westzijde. De dorpels van de zes-ruits schuifvensters onder hanekam, de stoep en de detailleringen van de trapgevel, zoals speklagen, dekstenen en piron, zijn uitgevoerd in hardsteen. Kenmerkend zijn voorts de sierankers. De voorgevel (Z) is vier travee