Handelingen

Delft, Achterom 88 - Christelijke Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 28 dec 2019 om 17:26 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap : Chr. Geref. Gemeente in Nederland
Gemeente : Delft
Plaats : Delft
Adres : Achterom 88
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1955 Verbouwing: 1986
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : De Open Deur
Architect :
Monument-status: geen
Inventarisnummer : 01701

Geschiedenis

Het gebouw 'De Open Deur' werd in 1955 in gebruik genomen door de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente te Delft. Het werd gebruikt voor vergaderingen, maar er werden ook bruiloften georganiseerd. Nadat de Chr. Geref. Gem. in Nederland van Delft, (geïnstitueerd op Hemelsvaartdag 1954) aanvankelijk het gebouw "De verborgen Schat", Verwersdijk 164, in gebruik genomen had, werd in 1956, mede door de komst van een eigen predikant (ds. J.G. van Minnen) een grotere ruimte noodzakelijk. Vanaf 1956 werd daarom eerst het achterliggende gebouw 'Filaletus' (thans studentenhuisvesting) en vanaf 1971 kon het gehele gebouw 'De Open deur' worden gehuurd. Tien jaar later werd het gebouw gekocht en ingrijpend verbouwd.

Orgel

De gemeente maakt gebruik van een Mannborgharmonium van ca 100 jaar oud.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 januari 2011.

Het bestuur van de christelijke gereformeerde gemeente (cgg) in Nederland in Delft geeft een herdenkingsboek uit met daarin de geschiedenis van de gemeente en een aantal overdenkingen, zo heeft het bestuur van de gemeente bekendgemaakt. De gemeente werd in 1954 opgericht door ds. J.G. van Minnen, die twee jaar daarvoor in Huizen de Christelijke Gereformeerde Kerken verlaten had. De predikant trok in de jaren vijftig en zestig veel mensen naar de Delftse kerk aan het Achterom.

Nog iedere zondag gaan de deuren van de kerk twee keer open. Het ledental is door de jaren echter klein geworden. In 2008 waren er op zondag circa acht kerkgangers.

In het boek wordt de geschiedenis van de gemeente ook „in de landelijke context geplaatst.” De samenstellers werpen „meer licht op de gebeurtenissen rondom de bezwaarde christelijke gereformeerden in de jaren vijftig en zestig.” Het boek –220 pagina’s– kost 10 euro (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via e.lodewijk@kpnmail.nl en bij G. Deijs: 0174-515391.

Afbeeldingen