Handelingen

Den Ham, Medenerweg 5 - Kerkje Harkema

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 23 jan 2022 om 18:44
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkje van Harkema
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Den Ham (G)
Adres: Medenerweg 5
Postcode: 9833TD
Sonneveld-index: 15055
Jaar ingebruikname: 1999
Architect: Harkema, A.
Huidige bestemming: horeca
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouwd als particuliere kerk in 13 jaar tijd, bij de boerderij van A. Harkema. Na ziekte eigenaar Harkema zijn boerderij, kerk en theehuis in 2009 (of 2010?) doorverkocht aan een andere particulier.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 9 oktober 2007.

Het ”kerkje van Harkema” in Den Ham krijgt in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied voor het Westerkwartier een recreatieve bestemming. Daartoe hebben B en W van Zuidhorn besloten. Eigenaar Albert Harkema, die het miniatuurkerkje eigenhandig bouwde, krijgt hierdoor ruimere mogelijkheden om het theehuis bij het kerkje in de toekomst uit te breiden. Op dit moment zet de gemeente Zuidhorn op een rijtje wat wel en wat niet kan en mag bij het kerkje. Binnenkort worden de uitkomsten hiervan bekend.

PvdA-wethouder Jan Oomkes vindt de wens van eigenaar Harkema om het theehuis uit te breiden gerechtvaardigd. Hij steekt zijn bewondering voor wat Harkema bij zijn boerenbedrijf in Den Ham tot stand heeft gebracht niet onder stoelen of banken. Oomkes: „Met jaarlijks 20.000 bezoekers heeft het kerkje van Harkema zich ontwikkeld tot de grootste toeristische attractie in onze gemeente. Hij trekt ook steeds vaker grotere groepen die blijkens het gastenboek in de kerk vaak van heinde en ver komen.” Om deze gasten ook bij minder goed weer van koffie en thee te kunnen voorzien, is een groter onderkomen nodig. Ik vind dat we serieus moeten bekijken of we de ondernemer hierin tegemoet kunnen komen.”

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur