Handelingen

Den Helder, H.A. Lorentzstraat 59 - Opstandingskerk (1958 - 2010)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Opstandingskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Den Helder
Plaats: Den Helder
Adres: H.A. Lorentzstraat 59
Postcode: 1782JE
Sonneveld-index: 05260
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Peters en Roelofs
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: gemeentelijk monument (toren)

Geschiedenis

Belangrijke moderne wederopbouwkerk met losstaande, open, betonnen toren. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. In loop jaren 2000 in enig verval geraakt. Op 4 juli 2010 is in deze kerk de laatste PKN viering gehouden. De Opstandingskerkgemeente is samengegaan met, en in, de van oorsprong Gereformeerde Bethelkerk(gemeente). Op dat moment was de bestemming van de Opstandingskerk, en van het belangrijke Flentrop orgel uit 1958, onbekend. Begin 2012 is het orgel verkocht aan orgelbouwer Van Den Heuvel te Dordrecht. Deze firma heeft het orgel eind april 2012 gedemonteerd en opgeslagen. In 2014 is het Flentrop orgel herplaatst in de nieuwe Hersteld Hervormde Kerk te Gameren. Voorjaar 2012 waren er plannen om de voormalige Opstandingskerk te verbouwen tot appartementen. De toren zou daarbij dan worden gehandhaafd. Tuin Projectontwikkeling is in 2014 gestart met de bouw van 10 inpandige woningen in deze kerk. De kerk is van binnen helemaal gestript, alleen het geraamte en de kopgevels zijn overeind blijven staan. In het 4e kwartaal 2014 zijn de woningen opgeleverd.

Orgel

Het orgel is in 1958 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). November 2014 is dit orgel verplaatst naar het nieuwe kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Kerk in Gameren.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad 21 augustus 2014

De hersteld hervormde gemeente te Gameren krijgt in haar nieuwe kerkgebouw een tweeklaviers orgel van Flentrop uit 1958. Het orgel is afkomstig uit de Opstandingskerk in Den Helder, waar Dirk Flentrop het destijds bouwde. Het gaat om een tweeklaviers orgel met 25 stemmen in een kas naar een ontwerp van de architecten Johan A. Peters en B. Roelofs. In 2012 kocht Van den Heuvel Orgelbouw het Flentroporgel, waarna de hersteld hervormde gemeente van Gameren het aankocht voor haar nieuwe kerk. Dat gebouw, dat naar een ontwerp van Van Beijnum Architecten wordt gerealiseerd in nieuwbouwplan Schoolstraat-Oost in Gameren, moet straks plaats bieden aan 375 kerkgangers. Het streven is dat de kerk eind dit jaar in gebruik kan worden genomen. Van den Heuvel heeft het orgel gerestaureerd. De dispositie bleef ongewijzigd. Eind vorige maand is het instrument gemonteerd, na de zomervakantie wordt het afgewerkt.

  • Uit; Noordhollands Dagblad, d.d. 23 januari 2015

Alleen de christelijke symbolen op de zijgevel, waaronder de alfa en omega, herinneren aan wat het ooit was: een kerk. De voormalige Opstandingskerk aan de H.A. Lorentzstraat in Den Helder krijgt steeds meer het uiterlijk van de tien woonhuizen die er worden gebouwd. Elke woning heeft inmiddels zijn eigen voordeur en een pui met ramen voor alle verdiepingen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de gevelbeplating. Zodra het weer het toelaat, het moet bijvoorbeeld niet vriezen, worden de rode bakstenen aangebracht en krijgt het complex opnieuw een ander uiterlijk. Van de tien huizen, met elk vijf woonlagen, zijn er acht verkocht. De linkerhoekwoning aan de Lorentzstraat is nog vrij, en die ernaast. ,,De mooiste hoekwoning, want deze ligt op het zuiden’’, zegt Tuin Projectontwikkeling. Er kan per huis worden gekozen voor het plaatsen van een lift. Die hebben overigens lang niet alle huidige kopers laten aanbrengen. De woningen hebben een beschut dakterras met vergezicht over de stad. Eind februari wordt bekend wanneer het complex wordt opgeleverd.

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.