Handelingen

Den Helder, Hoogstraat 86 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Den Helder
Plaats: Den Helder
Adres: Hoogstraat 86
Postcode: 1781LH
Sonneveld-Index: 05277 18350
Jaar ingebruikname: 1878
Architect: Daalder, M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Eenvoudige zaalkerk zonder toren uit 1878, gebouwd als kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente. Gerestaureerd in 2003. Vanaf 2005 Hersteld Hervormde Kerk, nadat de lokale Oud-Gereformeerde Gemeente zich bij dit kerkgenootschap had aangesloten.

Orgel

Johannus van Assendelft bouwde in 1767 een orgel voor de rooms-katholieke Sint Bernarduskerk (De Hoeck) te Haarlem. In 1853 werd deze kerk afgebroken. Het orgel is toen verkocht aan de Afgescheiden Gemeente aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam. Het orgel is hier maar kort in gebruik geweest: al in 1863 verhuisde het naar de stadsarmenschool. Enkele jaren daarna werd het verkocht aan de Hersteld Evangelisch Lutherse gemeente in Den Helder. Deze gemeente nam in 1914 een nieuwe kerk in gebruik. Vermoedelijk is bij de overplaatsing een Vox Céleste geplaatst in plaats van de Sexquialter II sterk, en is de Mixtuur verwijderd. Uiteindelijk is het instrument in 1924 in het huidige gebouw terecht gekomen. Dit kerkgebouw is tot 2005 in gebruik geweest bij de Oud-Gereformeerde Gemeente in Nederland. Sinds 2005 is het een Hersteld Hervormde Kerk.

Het orgel heeft in verschillende kerken gestaan:

  • 1767 - 1853  : Sint Bernarduskerk te Haarlem
  • 1853 - 1863  : Afgescheiden Gemeente (Nieuwezijds Voorburgwal) te Amsterdam
  • 1863 - ca 1865 : Stadsarmenschool te Amsterdam
  • Ca 1865 - 1924 : Hersteld Evangelisch Lutherse kerk te Den Helder
  • 1924 - heden  : Oud Gereformeerde Gemeente / Hersteld Hervormde kerk te Den Helder

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 26 januari 2005:

De oud gereformeerde gemeente van Den Helder, die zich in 1999 losmaakte van het verband van de Oud Gereformeerde Gemeenten, sluit zich aan bij de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). Op 1 februari zal ds. N.P.J. Kleiberg voorgaan in een dienst. De gemeente bestaat ongeveer uit veertig leden en twintig doopleden. Preses M. Dankers zegt: „Alleen is maar alleen. Dat was voor Adam niet goed, maar ook niet voor een gemeente. De keuze is op de Hersteld Hervormde Kerk gevallen. Het ledeboeriaanse heimwee heeft daarbij ook een beetje een rol gespeeld.” De kerkenraad was unaniem in het besluit, zegt Dankers. „Ook tijdens de gemeentevergadering, afgelopen vrijdag, was de overgrote meerderheid voor aansluiting bij de HHK.” Dankers zegt dat in de gemeente in de praktijk, zoals op het punt van preeklezen en verschillende gewoontes, weinig verandert. De kerkenraad heeft gisteren het Bureau van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland in Barneveld in kennis gesteld van het besluit van de gemeente.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur