Handelingen

Den Helder, Kerkgracht 49 - Driemaster

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2023 om 15:58 (correctie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Driemaster
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Den Helder
Plaats: Den Helder
Adres: Kerkgracht 49
Postcode: 1782GJ
Inventarisatienummer: 05281
Jaar ingebruikname: 1853
Architect: Berger, L. den
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Doopsgezinde Kerk. Later Driemastergemeente, samen met de Remonstrantse Broederschap en de Vereniging Vrijzinnig Hervormden (VVH).

Interessante zaalkerk in spitsboogstijl, gebouwd in 1851 door S. den Berger. Geen toren Inwendig spits tongewelf. Meubilair uit de bouwtijd. Tweeklaviers orgel van Flaes & Brünjes uit 1863.

Geschiedenis en naamgeving: Driemaster kerk. Bron: driemaster-denhelder.nl

Op een plattegrond uit 1864 van Den Helder, heeft men het over de Mennonieten kerk aan de Kerkgracht te Den Helder maar al vanaf 1853 staat dit kerkgebouw te boek onder de naam Doopsgezinde Vermaning Den Helder. Vanaf 1 januari 1974 kerkten hier de leden van de driemaster gemeente bestaande uit drie masten: Doopsgezinden, vereniging van Vrijzinnige Protestanten en Remonstranten. In 2015 werd de laatste dienst gehouden en is men verder gegaan met huiskamer bijeenkomsten. De Stichting Behoud Helderse Vermaning is opgericht om het kerkje te behouden met als nieuwe bestemming een cultureel centrum waar concerten, exposities en lezingen zullen worden gehouden.De mogelijkheid om diensten te houden blijft bestaan en op termijn is de kerk weer beschikbaar als trouw en uitvaart locatie.

Gebouwen blijven niet vanzelf bestaan.

Al vanaf 1853 staat dit kerkgebouw op de Kerkgracht in Den Helder, met daarin het kostbare Flaes en Brunjes orgel uit 1863. De ontkerkelijking brengt met zich mee dat de eeuwenoude kerkgemeenschap het onderhoud niet langer alleen kan dragen. Op termijn zal onvermijdelijk het verval toeslaan.

Word Vriend

U kunt ook in algemene zin “Vriend van de Doopsgezinde Vermaning i.o.” worden door donateur te worden van de Stichting Doopsgezinde Vermaning i.o. Ook bedrijven zijn welkom! Bijdragen worden uitsluitend gebruikt voor activiteiten ter instandhouding van het gebouw.

De Stichting gaat voor de Vrienden activiteiten in en rond de kerk organiseren.

  • Zomer 2019. Zo te zien is dit voormalige kerkgebouw (nog steeds) buiten enig gebruik.

In de media

  • Uit Noordhollands Dagblad d.d. 24 april 2015

De Driemastergemeente sluit haar kerkgebouw aan de Kerkgracht in Den Helder. Op zondag 26 april 2015 is de laatste dienst die om half elf begint. De kerkelijke gemeente houdt de diensten voortaan in de huiskamer van een van de leden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur