Handelingen

Deventer, Karel de Grotelaan 361 - Het Open Hof: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(afbeelding orgel)
Regel 65: Regel 65:
  
 
==Afbeeldingen==
 
==Afbeeldingen==
 
+
====Exterieur====
; exterieur
 
 
 
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Afbeelding:Deventer GK. het open Hof. OV.jpg|foto Ds.H.J.Douwes, Amsterdam.
 
Afbeelding:Deventer GK. het open Hof. OV.jpg|foto Ds.H.J.Douwes, Amsterdam.
Regel 78: Regel 76:
 
</gallery>
 
</gallery>
  
; interieur
+
====Interieur====
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Afbeelding:DSC00023 .JPG
 
Afbeelding:DSC00023 .JPG
Regel 87: Regel 85:
 
Afbeelding:DSC 3860.JPG
 
Afbeelding:DSC 3860.JPG
 
Afbeelding:DSC 3845.JPG
 
Afbeelding:DSC 3845.JPG
 +
</gallery>
 +
 +
====Orgel====
 
<gallery>
 
<gallery>
 +
Afbeelding:Tilburg H Pastoor van Ars Van Vulpen 1965.jpg|Het orgel op de vorige locatie te Tilburg
 +
</gallery>

Versie van 13 mrt 2014 om 13:43


Algemene gegevens
Genootschap: PKN Gereformeerd
Gemeente: Deventer
Plaats: Deventer
Adres: Karel de Grotelaan 361
Provincie: Overijssel
Jaar ingebruikname : 1970
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk: Het Open Hof
Architect: Architectenbureau van der Zee,Beijert en Alting, Bolsward
Monumentstatus: Geen
Inventarisatienummer : 10018


Geschiedenis

Het architectonisch interessante kerkgebouw (naoorlogs modernisme) het Open Hof is in 1970 ontworpen door Architectenbureau van der Zee, Beijert en Alting uit Bolsward. Het is een functioneel kerkgebouw zonder toren, gebouwd in de noordoostelijke stadsuitbreiding van Deventer. In 1971 werd het gevelornament met kruisvormen aan de oostgevel aangebracht. In de oude situatie, d.w.z. voor de fusie van september 2007 en voor de federatie van januari 2003, was het een kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk. Het gebouw was een antwoord op de realisering van de grote uitbreidingsplannen aan de noordkant van Deventer. Het kerkgebouw aan de Smedenstraat was daarvoor intussen te klein geworden. Later waren de rollen omgedraaid: de Smedenstraatkerk werd verkocht en er werd alleen nog gekerkt in Het Open Hof. Daarnaast trok in 1990 de Hervormde Ceintuurbaanwijk erbij in. De Hervormde Gemeente verkocht haar kerkgebouw aan de Ceintuurbaan/hoek Hoge Hondstraat in 1989. Een begin van samenwerking en samen kerken was een feit. In Het Open Hof bevinden zich elf langwerpige glas-in-loodramen in expressionistische stijl, met afbeeldingen van evangelisten, profeten en enkele heiligen, hierheen begin jaren 1990 overgeplaatst vanuit de kerk aan de Smedenstraat. Het is de bedoeling, dat deze ramen na buitengebruikstelling van Het Open Hof worden overgeplaatst naar de Grote- of St. Lebuïnuskerk.

In september 2012 buiten gebruik gesteld als kerk van de PKN Deventer, die dan alleen de Grote- of St. Lebuïnuskerk, in de binnenstad, in gebruik zal blijven houden.

Orgel

Het orgel is in 1965 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) voor de Pastoor van Arskerk te Tilburg. Na sluiting van deze kerk plaatste Van Vulpen het in 1973 over naar Deventer.

Dispositie

Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Woudfluit 2' - Mixtuur 1⅓' 4-5 sterk - Trompet 8'. • Borstwerk (manuaal 2): Gedekt 8' - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Octaaf 1' - Regaal 8'. • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.) - Fagot 16' - Schalmei 4'. • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk. Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel