Handelingen

Deventer, Louis Pasteurstraat 10 - Kapel Sint Jozefklooster

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 20 jun 2020 om 09:16 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Overijssel
Gemeente: Deventer
Plaats: Deventer
Adres: Louis Pasteurstraat 10
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname: 1956
Architect: Laan, J.A. van der
Huidige bestemming: Zorgcentrum
Monument status: Rijksmonument 530735



Geschiedenis

De voormalige kloosters St. Jozef en St. Geertruiden boden tot 2008 onderdak aan het Deventer Ziekenhuis en aan een klooster. Toen het ziekenhuis besloot te verhuizen naar een nieuwbouwlocatie aan de rand van de stad kwamen de gebouwen grotendeels leeg te staan.

Herbestemming

Een katholiek klooster uit de jaren ’50 werd door One Architecture op 'protestantse' wijze getransformeerd tot gezondheidscentrum. Met enerzijds radicale, anderzijds historiserende ingrepen is de oorspronkelijke architectuur zichtbaar gemaakt en versterkt. De architect was niet alleen ontwerper, maar ontwikkelde een complete business case; dankzij de integrale aanpak kon het gebouw op een rendabele manier herontwikkeld, en aldus behouden blijven.


In de media

Uit de Stentor van 6 oktober 2009

DEVENTER - Van een verbouwing van het voormalige klooster van het Jozef-ziekenhuis kan nauwelijks meer gesproken worden, het is meer een transformatie. Aan de Louis Pasteurstraat is een nieuwe ingang gemaakt voor het gezondheidscentrum dat ruimte biedt aan onder andere(n) huisartsen, apotheek, fysiotherapie en de bloedbank. Bezoekers arriveren nog onwennig bij het vernieuwde gebouw. Wat zij zien is dan ook niet alledaags. Twee gaten in de ommuring bieden doorgang naar de parkeerplaats. Boven een roze muur met orgaanachtige reliëfs steekt een doorgezaagd gebouw uit, het restant van beddenvleugel 2.

De Amsterdamse architect Matthijs Bouw van One Architecture liet de beddenvleugel doorzagen en zette er een glazen pui voor. "We moesten een nieuwe ingang maken voor het gezondheidscentrum en ruimte creëren voor een parkeerplaats. Op zoek naar die ruimte hebben we besloten één vleugel deels weg te halen. Álles weghalen was te veel. De gebouwen van het complex staan als decorstukken rond een binnenplaats. Het deel dat aan die binnenplaats grenst is dan ook blijven staan. Uit respect voor het oude. Er is nu een nieuw hofje ontstaan dat past bij de schaal."

Door de glazen pui is de betonnen constructie van de beddenvleugel goed te zien. "Je ziet hoe het gebouw in elkaar zit. Van buiten zie je een katholiek bakstenen gebouw uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. "

Het was indertijd niet bedoeld om er modern uit te zien. "Maar het is toch een modern gebouw van beton. Het is interessant om dat ook tot uitdrukking te laten komen. Wij laten de betonnen fundamenten zien. Het zichtbaar maken van het beton vind je in het hele gebouw terug."

Het volledige complex van het oude Sint Jozef-ziekenhuis staat op de lijst van honderd Rijksmonumenten uit de wederopbouwperiode na de oorlog. Een deel van het complex, waar vroeger het klooster gevestigd was, is nu omgevormd tot gezondheidscentrum. De gedeeltelijke sloop van de beddenvleugel heeft tot protesten geleid, maar Bouw benadrukt dat Monumentenzorg toestemming heeft verleend. "Je hebt altijd de keus van terugrestaureren of herbestemmen. Alles terugbrengen kan niet", zegt Bouw: er is geen behoefte aan zo'n gebouw. "Een nieuwe bestemming betekent transformatie van het gebouw naar de nieuwe tijd. Dat heb ik gedaan, met respect voor het oorspronkelijke gebouw."

Binnen ademt alles nog de sfeer van het oude klooster. De gangen, de muren, de vloeren - alles is nog intact. Tegelijkertijd is er veel veranderd. Betonnen vloeren zijn verwijderd en een nieuw trappenhuis is geplaatst. "Ik ben trots dat het verleden zichtbaar is gebleven."

De oude kapel mag wel het pronkstuk genoemd worden. Nu is er de Medic Apotheek Sint Jozef gevestigd. Op de plaats van het altaar staat de balie. De glas-in-loodramen, hoog in de gevels, herinneren aan het vorige leven van deze zaal. "Het is ontzettend bijzonder om hier te werken", zegt assistente Lina Valkema. "Ik hoor veel verhalen van mensen die hier naar de kerk gingen of zelfs getrouwd zijn. Het trekt veel kijkers."

Het gezondheidscentrum is eigendom van het Deventer Ziekenhuis, dat de ruimtes verhuurt aan tien 'eerstelijns' zorgverleners.

Afbeeldingen