Handelingen

Dirkshorn, Raadhuisstraat 80 - Gereformeerde Kerk (1920 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Harenkarspel
Plaats: Schagen
Adres: Raadhuisstraat 80
Postcode: 1746BJ
Sonneveld-index: 05358
Jaar ingebruikname: 1920
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942) en Groot, J.
Huidige bestemming: kantoor
Monument status: Gemeentelijk monument

Omschrijving

Karakteristieke kerk met flinke toren. Verving een te klein geworden kerkje uit 1867. Jubileumviering 150-jarig bestaan van de kerkelijke gemeente op zondag 19 maart 2017. Dit was tevens de laatste kerkdienst in dit gebouw. Thans in gebruik als kantoor en woning.

Geschiedenis

De eerste paal van de huidige kerk ging op 30 juni 1919 de grond in. De kerk werd gebouwd op de grens van twee gemeenten: Sint Maarten en Harenkarspel. De kerk kwam in plaats van een kerkje dat te klein was geworden. In dat kerkje werd op 1 januari 1867 voor de eerste keer gekerkt. De eerste serieuze plannen om een nieuwe kerk te bouwen dateren van 1916. Men kreeg toestemming om een sloot achter de oude kerk te dempen. Bovendien werd er een stuk land bijgekocht. Zo onstond de mogelijkheid om achter de oude kerk en de kosterswoning, die daar toen nog stond, te bouwen. Op 14 april 1920 werd de kerk in gebruik genomen. Het orgel werd overgeplaatst uit het oude kerkje naar de nieuwe en moest al spoedig grondig gerepareerd worden. Pas in 1925 was er genoeg geld om elektrisch licht aan te sluiten. De kerk werd verwarmd met een paar oliekachels. In 1972 werd de centrale verwarming in gebruik genomen. Het huidige orgel is in 1979 overgenomen van de Evangelisch Lutherische Gemeinde Rodenberg, Duitsland.

In 1983 werd de kerk gerestaureerd. Vooral de toren was in slechte staat. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers hierin maanden gebivakkeerd. Vanaf die tijd onstonden scheuren en verzakkingen. De paardenstal achter de kerk is in die tijd gesloopt. De vrijgekomen grond is nu parkeerterrein. De kosterswoning voor de kerk is gesloopt in 1984.

In de media

  • UIt Noordhollandsdagblad, 6 februari 2017

De Gereformeerde Gemeente Dirkshorn hoopt haar kerk aan de Raadhuisstraat te verkopen als wooncomplex. Mogelijkheden om erin te wonen zijn in onderzoek. Een jubileumviering in maart is de laatste kerkelijke activiteit in het gebouw.

Externe links

Afbeeldingen