Handelingen

Doetinchem, Gasthuissteeg 2 - Driekoningenkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Driekoningenkapel
Genootschap: PKN Lutherse gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Doetinchem
Plaats: Doetinchem
Adres: Gasthuissteeg 2
Postcode: 7001AZ
Inventarisatienummer: 11265
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 13080


Geschiedenis

Voormalige Gasthuiskapel, ook Driekoningenkapel. Kapel met dakruiter. Van 1762 tot en met 2008 in gebruik bij de Evangelisch-Lutherse Gemeente Doetinchem.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Evangelisch Lutherse Kerk (Gasthuiskapel). Aardig laatgotisch zaalkerkje, bestaande uit twee traveëen met een driezijdig gesloten koortje, overdekt met netgewelven op kraagstenen met verfijnde profilering. Gerestaureerd na oorlogsschade 1949-1950. De gebrandschilderde ramen zijn gemaakt door de Doetinchemse glazenier Gerard Lelivelt (*1918).

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 december 2008.

De evangelisch-lutherse gemeente te Doetinchem bestaat niet meer als zelfstandige gemeente. De gemeente, die sinds 1762 zo ongeveer alle lutheranen uit de Achterhoek bedient, is opgegaan in de protestantse gemeente Doetinchem. De gemeente in Doetinchem telde vijftig leden, van wie het merendeel ouder dan 70 jaar. De leden van de gemeente hebben een formulier gekregen waarop zij konden aangeven wat ze met hun lidmaatschap wilden doen. Zo kregen ze de mogelijkheid zich te laten overschrijven naar de Catharinawijkgemeente van de protestantse gemeente Doetinchem, naar een andere gemeente in de Protestantse Kerk of zich te laten uitschrijven.

Gebouwomschrijving SKKN

De stichting van de Evangelische Lutherse Gemeente dateert van 1761. De gemeente nam haar intrek in de Gasthuiskerk uit de veertiende eeuw en was gewijd aan de "Drie Koningen" en werd daarom de "Driekoningenkapel" genoemd. De kerk werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. In 1948 werd met de restauratiewerkzaamheden begonnen en werd het gotische torentje weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door Gerald Woehl (Marburg/Lahn, Duitsland). In 2012 wijzigt Flentrop Orgelbouw de dispositie en past de intonatie van de Prinzipal 2' aan. Bij deze gelegenheid zijn de registerplaatjes vernieuwd.

Dispositie
  • Manuaal: Gedackt 8' - Rohrflöte 4' - Prinzipal 2' - Quint 2 2/3' disc. - Terts 1 3/5' disc.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Oorspronkelijk stond op de plek van de Quint 2 2/3' een Quint 1 1/3' (doorlopend) en op de plek van de Terts een Oktave 1' (doorlopend).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur