Handelingen

Doetinchem, Simonsplein 25 - Catharinakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Catharinakerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Doetinchem
Provincie: Gelderland
Gemeente: Doetinchem
Plaats: Doetinchem
Adres: Simonsplein 25
Postcode: 7001BM
Inventarisatienummer: 11252
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 13084

Geschiedenis

Historische stadskerk met toren.

De kerk is rond 1200 gebouwd en was gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië. Aan het eind van de middeleeuwen werd Doetinchem regelmatig getroffen door branden. De grootste brand op 19 april 1527 werd veroorzaakt door een bakker die vlas in de oven wilde drogen. Hierbij ging nagenoeg de gehele binnenstad maar ook de Sint Catharinakerk verloren. Bij de herbouw ontstond de tegenwoordige hallenkerk. In maart 1945 werd het centrum getroffen door een bombardement. De kerk werd daarbij ernstig beschadigd. In 1948 is de kerk hersteld, nog zonder toren, en in 1963 is de herbouw van de toren afgerond.

De kerk is verbouwd en zondag 17 november 2005 weer in gebruik genomen voor kerkdiensten. (55-06)

De Protestantse Gemeente Doetinchem heeft vier wijkkerken, de zogenaamde vierplekken. Ze vormen één gemeente met een gezamenlijke visie en missie. Elke vierplek geeft daar op zijn eigen wijze invulling aan. Daardoor hebben de vierplekken elk een eigen sfeer en eigen manier van vieren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk (St. Catharina). Grote driebeukige hallenkerk, na een brand in 1527 ontstaan uit een pseudobasilicaal schip uit de tweede helft van de 15e eeuw, een thans niet meer uitspringend transept (midden XV) en een eenbeukig koor (XIV), dat geflankeerd wordt door vierkante kapellen. De toren, waarvan slechts de oorspronkelijke, romaanse westgevel over is, werd in 1945 verwoest en is, als sluitstuk van de kerkrestauratie, welke in 1948 begon, in 1961-1963 meer westwaarts herbouwd voor de kerk. Van de uit drie klokjes bestaande voorslag, samengesteld in 1963, maken deel uit: een klokje van Andreas Josephus van den Gheyn, anno 1767 en een klokje van dezelfde gieter uit 1769. Beide klokken afkomstig uit de voormalige beiaard van de St. Servaas te Maastricht. Tegen de N. en Z. zijbeuk portalen met verdieping, de zuidelijke met traptoren. De kerk heeft pijlers, kruisribgewelven en in de zijbeuken en het noorderportaal netgewelven en is uitwendig door natuurstenen banden tussen het metselwerk verlevendigd. Inventaris: Eikehouten preekstoel, 1744, met bijgemaakt klankbord; grafzerken marmeren epitaaf Verhuell-van Rouwenoord, 1829. Drieklaviers mechanisch orgel met vrij pedaal, gemaakt in 1952 door de firma D.A. Flentrop te Zaandam, als een van de vroegste voorbeelden van de naoorlogse neobarokke orgelbouwperiode.

Orgel

Het orgel is in 1952 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam). In 1988 wordt het door Flentrop Orgelbouw gereinigd en opnieuw geïntoneerd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Quintadeen 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Nasard 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 5-6 sterk - Trompet 8'.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Quintadeen 8' (C-H in Holpijp) - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Quintfluit 1⅓' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Scherp 1' 4 sterk - Dulciaan 8'.
  • Borstwerk (manuaal 3): Eikenfluit 8' - Fluit 4' - Prestant 2' - Gemshoorn 2' - Octaaf 1' - Cymbel ⅓' II - Regaal 4'.
  • Pedaal: Prestant 16' - Octaaf 8' - Octaaf 4' - Nachthoorn 2' - Mixtuur 2' 4 sterk - Bazuin 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur