Handelingen

Doezum, Perastraat 23 - De Haven

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 20 jan 2022 om 21:08
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Haven
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: Doezum
Adres: Perastraat 23
Postcode: 9863PL
Sonneveld-index: 00715
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Reitsma, Egb. & L.H.
Huidige bestemming: Mogelijk dorpshuis / multifunctioneel centrum
Monument status: geen


Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren. Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

  • 2008 - Op 13 januari 2008 is de PKN-gemeente gevormd in Doezum. De Hervormde Vituskerk is de PKN-kerk geworden. De Gereformeerde Kerk De Haven Perastraat 13 (1962, Egb. en L.H.Reitsma) is gesloten. (59-08)
  • 2017 - Op 2 juli 2017 is de laatste kerkdienst gehouden in deze kerk. Voortaan kerkt men weer in de bijna 1000 jaar oude Vituskerk
  • 2020 - Opsteker voor Stichting Dorpshuis Doezum: Oranje Fonds zegt 30.000 euro toe.
  • 2021 - De gemeente Westerkwartier draagt 140.000 euro bij aan het realiseren van een dorpshuis in het voormalige kerkgebouw De Haven aan de Perastraat in Doezum.

In de media

  • Uit Westerkwartier.nl, 8 november 2017

Er is onvoldoende draagvlak voor appartementenbouw in combinatie met een dorpshuis in de voormalige gereformeerde kerk De Haven in Doezum. Dat meldde PvdA-wethouder Elly Pastoor vorige week tijdens de raadsvergadering van Grootegast. Volgens de wethouder zien de dorpsbewoners het plan niet echt zitten. Dat bleek tijdens een informatiebijeenkomst die eerder vorige week plaatsvond in het dorp. Het plan staat of valt volgens Pastoor met de bereidheid van Doezumers om een huurappartement te willen betrekken in de kerk waar sinds begin juli geen diensten meer worden gehouden. Deze animo van potentiële huurders ontbreekt. Dat dwingt de initiatiefnemers het plan opnieuw tegen het licht te houden. De wethouder wil hiervoor al op korte termijn in gesprek met de betrokken partijen. Het plan is ontwikkeld door de protestantse gemeente en dorpsbelangen, die hiervoor een projectontwikkelaar inschakelde. In opdracht maakte architect Wouter de Jong vervolgens een schetsontwerp. Zijn plan gaat uit van de inrichting van twintig appartementen in het kerkgebouw. De huuropbrengst van de appartementen had ten goede moeten komen aan de totstandkoming van de dorpshuisfunctie in de de voormalige kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur